Intel 486 O V E R D R I V E
Protagonistul episodului de azi este procesorul
Intel 486 OverDrive de 100 MHz. In speta este vorba despre modelul
SZ959 v1.1 pentru PGA168 socket 3. A nu se confunda cu modelul SZ957 care are 169 de pini.
Acest procesor a fost oferit ca varianta de
upgrade la procesoare 486 mai slabe.
Upgrade matrix-ul il gasiti in link-ul de mai jos. Drop in replacement, a few jumper settings and you were good to go. Procesorul insa poate fi folosit pe o multitudine de placi de baza socket 3 si nu doar ca varianta de upgrade cum este specificat in upgrade matrix. Era destinat placilor de baza ce aveau suport doar pentru procesoare de 5V.
"The IntelDX4 OverDrive processor offers several new features not found in the IntelDX2 OverDrive processors. It has 16 KByte on-chip cache and the internal core operates at 3x (speed tripled) the external clock frequency. The underlying technology behind the IntelDX4 OverDrive processor is the IntelDX4 microprocessor core with on-package voltage regulation. This allows the OverDrive processor to plug directly into existing 5V systems."
http://www.cpu-world.com/info/80486/80486upgrade.html
De ceva vreme visam la un
Pentium OverDrive. Am vazut cateva astfel de procesoare de-a lungul celor trei ani de zile, de cand a inceput toata aceasta nebunie "retro", insa ori erau prea scumpe ori nu le-am dat atentia cuvenita si momentul oportun s-a dus
into the great void beyond.
In exprimare libera visam la
cai verzi pe pereti. Sa iau procesoare boxed la ebay prices era exclus. De banii aia umplu jumatate de raft cu minunatii de pe meleagurile natale si in plus
where's the challenge in that? Bragging rights cu chestii boxed
(Imi plac bunatatile boxed insa nu sunt pregatit sa platesc THE PRICE.)
Sa revenim. Acum ceva vreme am luat din talcioc, noua procesoare si o placa de baza cu procesor soldered AMD 80386-DX40. Tot pachetul a fost 110 de lei.
Not bad at all.
Le-am luat de la un clan de rromi si a trebuit sa negociez destul de tare.
Cat dai pe ele, da atata, ia-le pe toate, etc. Pana la urma am luat cateva procesoare si i-am fluturat in fata o foaie de 100 de lei la care am primit rest 50 de lei. Treizeci de minute mai tarziu, am revenit si am mai luat ceva, negociere asa cum le place lor. In plus am scos portofelul ca sa vada ca am ceva acolo si nu ma joc cu el.
A incercat sa ma imbarlige insa i-am spus calm, prieteneste:
"Domnule, daca ai stii tu cat stiu eu despre procesoarele pe care le vinzi nu ai mai spune nimic. Tu vrei sa iei cat mai mult pe ele, eu vreau sa platesc cat mai putin." Cu asta i-am luat piuitul si am putut sa le cumpar.

Initial vroia aproape 100 de lei pe trei procesoare ceramice.
THE LOOT:
AMD Athlon XP 1800+ / AXDA1800DUT3C / 1533MHz / Thoroughbred - S462
AMD Duron 1.1 GHz / DHD1100AMT1B / Morgan -S462
Intel 486 DX4 100MHz / SK051 / A80486DX-100 - socket 3
Intel 80486 Overdrive / SZ959 / DX4ODPR100 / Ab252b03CC A4 33 - socket 3
Intel Celeron 1.1GHz/100/128 - SL5XU - Coppermine
Intel Pentium 133MHz / SY022 / A80502133 / Fb51b8bbAE
AMD K6-2/300AFR / 300MHz
Intel Pentium 166MMX / SL27K / A80503166 / E7249948BG
Intel Mobile Pentium 4 532 / SL7NA - 3.06GHz/1MB/533 - Prescott
Din toata "gramada" de procesoare, unul m-a atras in mod special. Chestia aia cu
MOSFET-ul deformat si cu heatsink-ul lipsa. Parea a fi un procesor pentru socket 3 insa nu mai vazusem asa ceva in carne si oase. M-am uitat atent, l-am intors pe toate fetele, am cautat pe internet singurul string gasit: "Ab252b03CC" insa nu am aflat nimic. Deja injuram babuinul care daduse jos ca un vandal micutul heastink de aluminiu care ar fi putut sa ma ajute la identificare procesorului.
Mirosisem eu ca s-ar putea sa fie vorba de un procesor OverDrive sau ceva mai exotic, insa nu aveam idee despre ce anume era vorba. Arata ca naiba insa nu avea multi pini indoiti, semn ca era destul de fresh.
Ajuns acasa m-am bagat la PC-ul principal si am cautat
Intel OverDrive. In scurt timp am redus aria de cautare la Intel 486 OverDrive. Mai ramasese sa aflu frecventa de functionare. Dupa ore bune de cautat, citit, verificat mi-am dat seama ca singurul
procesor 486 OD care
nu are marcaje pe cei trei condensatori ceramici de langa MOSFET, este cel cu frecventa de
100MHz. A mai ramas sa determin exact modelul de 486 OD. Aveam de ales intre DX4ODPR100 si DX4ODP100. O simpla numaratoare a pinilor 168 vs 169 a fost tot ce a trebuit ca sa aflu exact ce aveam in mana. Exista doua variante de procesoare 486 OD 100MHz fara marcaje pe condensatorii ceramici: SZ959 si SU004. La SZ959 stringul de pe spate incepe cu litera "A" iar la SU004 incepe cu litera "E". Prin urmare sunt 99.99% sanse ca procesorul meu sa fie:
DX4ODPR100 / SZ959 V1.1
http://brainstones.narod.ru/collecti..._overdrive.htm
http://datasheets.chipdb.org/Intel/x...s/29043606.PDF
Dupa acest moment m-am apucat
sa indrept pinii la procesoarele cumparate. Singurul procesor care a pierdut lupta a fost
Celeron-ul de
1.1GHz. Se pare ca s-a calcat pe el si deja avea cativa pini rupti. Dupa ce am indreptat pinii cat s-a putut, alti doi pini au cazut si ei. Povestea procesorului de 1.1GHz o sa fie prezentata in episodul cu ABIT SA6.
DX4ODPR100
Not looking good. That thermal glue was giving me the finger across the room
Intr-o prima faza am dat jos MOSFET-ul deformat. A fost foarte usor de inlaturat pentru ca deja era separat de procesor si se tinea doar in cele trei picioruse.
Dupa ce am dat jos
MOSFET-ul LT912 CM 9528 MALAY am trecut la indreptarea picioruselor. Stiam ca sansele ca acestea sa se rupa sunt destul de mari si nu m-am repezit imediat ca sa le indrept. Initial am luat un patent fin si am incercat sa le misc.
NO DICE! Am luat apoi o surubelnita lata cu varf normal si am bagat-o intre picioruse. Cu atentie si forta moderata bine controlata, am rasucit varful de la surubelnita si le-am indreptat cat s-a putut. A trebuit sa ma abtin sa le fac perfecte de teama sa nu le rup.
Am fost multumit de rezultate.
A urmat apoi momentul in care a trebuit
sa lipesc MOSFET-ul la loc. Am curatat vechiul fludor de pe pad-urile procesorului si m-am apucat de treaba. Am lipit repede cele trei picioruse pe pad-urile corespunzatoare insa atunci cand a venit momentul sa lipesc cealalta parte a MOSFET-ului, am dat de necazuri. Letcon-ul meu de
40W era cam slab si mai aveam doar unul de 100W. Cum 100W mi s-a parut cam mult am cautat alte solutii.
Mi-am adus aminte ca aveam o sticluta de
flux lichid TOPNIK RF800 si am folosit-o. Lipsa de experienta in lipirea MOSFET-urilor a facut ca sa nu imi iasa din prima. M-am uitat la cateva clip-uri pe
YOUTUBE.
Let's try again. Am pus varful letconului pe partea metalica si am urmarit momentul in care fluxul a inceput sa "bolboroseasca" si atunci am adaugat cositor. Dupa ce cositorul a fost atras am inlaturat letconul si am asteptat ca sa se raceasca toata zona. Am verificat daca lipitura este solida si am fost multumit de rezultate.
My first MOSFET solder job COMPLETED!
THERMAL GLUE! A NIGHTMARE TO REMOVE!
Am mai avut parte de cateva cazuri in care a trebuit sa inlatur
thermal glue insa nu asa de mult.
Intr-o prima faza am incercat cu
alcool izopropilic 99% insa degeaba. Am incercat
acetona dar degeaba. Am incercat diluant dar degeaba. Am incercat sa folosesc
o surubelnita fina insa thermal glue-ul era tare de tot. Exista si riscul sa afectez suprafata ceramica a procesorului.
Ce sa fac?
Am cautat alternative. M-am oprit la
o lama de cutter si un betigas de bambus.
My trusty allies in hard times
Cand am folosit alcool izopropilic 99% am observat ca
suprafata thermal glue-ului devine putin mai usor de razuit asa ca m-am pus pe treaba. Am bagat procesorul in alcool izopropilic 99% cam 5-15 minute apoi am luat lama si am razuit cat am putut. Am bagat apoi iar procesorul in alcool si am luat betigasul de bambus si am razuit cat am putut. Am repetat operatia asta de multe ori.
La un moment dat am vazut ca lama nu mai razuieste asa cum trebuie si nu mi-a venit sa cred ca dupa doar cateva razuiri a ramas fara tais la capete
HARD STUFF this thermal glue! De betigasul de bambus nici nu mai vorbesc. S-a tocit saracutul de el insa s-a dovedit ideal la inlaturarea ultimelor urme de thermal glue.
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube