lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 30-10-2023, 13:35   #2441
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,189
Mentioned: 42 Post(s)

PC-ul meu

Default

@ithanium2 Eu as zice sa incerci, atat pfsense cat si opnsense sunt suficient de mature si stabile.
MiniPC-urile din china sunt cam ce trebuie, doar ca ramane un semn de intrebare referitor la durata de viata a dispozitivului, e posibil sa mearga f ok ani de zile sau sa crape in 6 luni.
Dar nu prea ai de unde alege ceva similar de la un producator cunoscut, cel putin nu in acelasi buget.
Cauta reviews, servethehome, si alege un model pe care l-au testat si altii inainte.
N100 e suficient pt 2.5Gbps, (era suficient si modelul anterior N5105) iar 10Gbps nu cred ca o sa apara prea repede la noi, deci e o varianta solida pentru moment.
allexb is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2023, 16:13   #2442
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Pai din punct de vedere al bataii de cap, eu cred ca o sa fie cam la fel. Pe parte de help/suport/documentatie...nu cred ca e nici o problema cu pfsense.

Ca performanta la procesor, N100 e parfum. Daca stau sa ma uit pe site-ul oficial al celor de la Netgate - https://www.pfsense.org/products/ doar routerele medium-large business au procesor mai potent. Problema la astfel de miniPC-uri, din ce am citit pe reddit ar fi la chip-ul de retea Intel, doar ca problema e ca lumea s-a cam plans si de i225 cat si de i226.
Stau si ma gandesc daca pentru home-use (o casa...sau posibil 2 case interconectate) as avea nevoie de o astfel de jucarie si la ce
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2023, 16:00   #2443
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

@allexb Mersi frumos de info! servethehome pare chiar interesant.
Daca ar fi sa iau ceva, as lua ceva clar pana in 130-150 Euro, deci maxim N100 cu 4 porturi 2.5Gb.

Partea proasta este ca nu stiu sigur daca cele 4 porturi o sa imi fie de ajuns.
In principiu cam stiu ce vreau, dar nu stiu daca pot realiza asta. Poate cineva sa ma ajute cu un sfat?

Am 2 case, pe care in momentul de fata vreau sa le interconectez, dar care sa am posibilitatea la un moment dat, sau cand vreau, sa aibe retea independenta.
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2023, 12:52   #2444
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,189
Mentioned: 42 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ca sa iti raspund direct la intrebari, da, as alege o jucarie dinaia fata de un router mikrotik sau unifi pentru simplul fapt ca ai posibilitati mai largi de configurare si este open-source (cel putin OPNsense) deci este patch-uit relativ repede. Nici nu il compar cu ozn-urile consumer care au ajuns niste glume proaste, zeci de antene si aspect cat mai hidos = $$$.

Da, sunt suficiente 4 porturi, cred ca mai mult de 2 nu iti trebuie oricum. Faptul ca sunt 2.5 e un plus, desi la noi inca se misca greu cu abonamentele multi-gigabit.
E suficient HW sa routeze la 2.5 inclusiv sa iti tina un VPN gen wireguard.

Si partea a doua, legat de cum vrei sa iti faci tu reteaua acasa:

In primul rand sper ca ai tras ceva cablu intre cele 2 case (stiu ca ai mai discutat asta pe ceva topic), de preferat fibra dar merge si un cat6a sau cat7. Zic asta fiindca sfp-urile pentru fibra sunt mult mai eficiente energetic, pe cand cele ethernet trebuie sa faca o conversie si consuma mult mai mult curent, si nu asta ar fi problema dar se incing ca naiba.

In ambele case iti montezi cate un switch, in functie de buget si de nevoi (PoE, porturi 2.5Gb...), le legi intre ele prin cablul discutat anterior.

In casa unde ai fibra de la provider montezi router-ul ala cu pfSense si il legi la switch.

Daca vrei sa ai traficul total separat intre cele 2 case, atunci iti setezi in pfSense VLAN-uri diferite (chiar iti recomand sa separi si traficul pentru camerele de supraveghere si cel pentru dispozitive IoT).
In acest caz vei avea nevoie de minim un switch cu management, montat in prima casa unde ai si pfSense-ul.

Intre pfSense si switch ai conexiune trunk (iti transporta toate VLAN-urile), pe care mai apoi le gestionezi din switch, pe care interfete ies sau le faci trunk mai departe catre switch-ul din cealalta casa (daca alegi ca si switchul ala sa fie managed).

Mai departe legi ce AP-uri/camere/NAS-uri vrei. La AP eu am experiente pozitive cu Unifi, poate as incerca Alta networks ca next gen, Omada e ceva mai in urma dar suficient de stabil si echipamente cu pret bun.
allexb is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2023, 18:12   #2445
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 4,054
Mentioned: 169 Post(s)

PC-ul meu

Default

M-am documentat si eu pentru a cumpara o astfel de jucarie si a o folosi ca si router si switch, dar din ce am citit partea de switch e foarte slow: practic e un switch-ing software care e foarte incet fata de unul hardware.

Deci ca router urmat de un switch hardware e ok, router+switch e cam meh.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2023, 13:13   #2446
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

DISCLAIMER! Poate o sa spun si prostii, please be kind

Hai ca revin cu lamuriri si o sa pun si o schema cum m-am gandit eu ca ar trebui sa arate reteaua, asta in conditiile in care este posibil sau ar fi variante mai bune.

https://imageupload.io/132Tn1pSUy5RdLo


Deci se dau 2 case, relativ una langa alta. Din punct de vedere a conectivitatii, mi-as dori ca sa poata "functiona" atat impreuna, cat si "independent". In fiecare casa imi vine o conexiune de fibra optica direct de pe stalp, si intre cele 2 case exista atat o fibra optica, cat si un ethernet cat7 (lungime cablu intre case aprox. 60m).
In schema, ce e cu linie punctata nu va fi conectat in acelasi timp, va fi, ori, ori. Pentru ca ma gandesc ca e mai complicat si oarecum inutil sa am internet separat pentru cele doua case, daca oricum exista o conexiune intre ele.

1. De ce am ales sa trag si fibra si ethernet intre case? Backup, futureproof si oarecum si din considerente de buget. Se poate mufa SFP fibra optica? Ca am observat ca sunt switch-uri cu cate un port 10G, dar deobicei e SFP.
2. La partea de switch-uri si AP-uri sunt putin confuz. Presupun ca se poate realiza ce vreau eu acolo, dar nu stiu de ce fel de echipamente am nevoie. Am tot auzit de termeni gen L2/L3 switch, switch cu management, dar sincer nu prea am inteles
3. Unele echipamente vin cu PoE, daca de exemplu pe un switch nu am porturi PoE sau porturi insuficiente, este ok sa folosesc un POE injector?
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2023, 13:37   #2447
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 10,342
Mentioned: 385 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by ithanium2 View Post
DISCLAIMER! Poate o sa spun si prostii, please be kind

Hai ca revin cu lamuriri si o sa pun si o schema cum m-am gandit eu ca ar trebui sa arate reteaua, asta in conditiile in care este posibil sau ar fi variante mai bune.

https://imageupload.io/132Tn1pSUy5RdLo


Deci se dau 2 case, relativ una langa alta. Din punct de vedere a conectivitatii, mi-as dori ca sa poata "functiona" atat impreuna, cat si "independent". In fiecare casa imi vine o conexiune de fibra optica direct de pe stalp, si intre cele 2 case exista atat o fibra optica, cat si un ethernet cat7 (lungime cablu intre case aprox. 60m).
In schema, ce e cu linie punctata nu va fi conectat in acelasi timp, va fi, ori, ori. Pentru ca ma gandesc ca e mai complicat si oarecum inutil sa am internet separat pentru cele doua case, daca oricum exista o conexiune intre ele.

1. De ce am ales sa trag si fibra si ethernet intre case? Backup, futureproof si oarecum si din considerente de buget. Se poate mufa SFP fibra optica? Ca am observat ca sunt switch-uri cu cate un port 10G, dar deobicei e SFP.
2. La partea de switch-uri si AP-uri sunt putin confuz. Presupun ca se poate realiza ce vreau eu acolo, dar nu stiu de ce fel de echipamente am nevoie. Am tot auzit de termeni gen L2/L3 switch, switch cu management, dar sincer nu prea am inteles
3. Unele echipamente vin cu PoE, daca de exemplu pe un switch nu am porturi PoE sau porturi insuficiente, este ok sa folosesc un POE injector?
Deci tu vrei să tragi 2 fibre ale aceleiași conexiuni, una la o casă, una la cealaltă? Cum?

SFP fibră optică se mufează dar tools sunt prohibitive dacă nu faci bani din asta - adică nu sunt precum cleștele de sertizat RJ45 unde iei unul decent cu 100 lei. Singura posibilitate este să iei gata mufat și iei doar conectorii de la capete - eu am luat asta și 2x asta pentru workstation <-> server. 30 metri mi-au ajuns numai bine pentru in casă intre două camere deci măsoară foarte bine distanța și asigură-te că plăcile de rețea duc distanța respectivă.

Eu am router și ca AP folosesc TP-Link Deco M4R (doar una din trei cate au fost in pachet) pentru că vreau să pun OpenWRT pe ele (am deja DD-WRT pe router, un Netgear R7000).


Edit: switch-urile nu au WAN port, ceva este dubios acolo la tine.
__________________
In Țara minunilor Periferice [Partea 1]. Keyboard Wonderland [Part 1].
HHKB Hybrid Type-S review - ro & en.
GMMK Pro Review - ro. GMMK2 Review - ro.

Last edited by Neo; 07-11-2023 at 13:42.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2023, 13:43   #2448
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Nu, nu. Dupa cum spuneam. Imi vine de pe stalp cate o fibra la fiecare casa, pentru ca am luat in considerare si posibilitatea de a fi "independente".
Omul care mi-a tras fibra a spus ca pe o fibra eu pot avea mai multe abonamente (chiar de la ISP diferit) pentru o casa. Logica mea a fost, daca tot am casele legate impreuna, mai bine fac 2 abonamente (RDS si eventual Orange) care sa vina pe acceasi fibra si sa fac link aggregation.

LE: dupa cum spuneam, e posibil sa spun si tampenii. Mai ales ca in ultimii ani am folosit doar routere dinastea simple...ma gandeam ca si switch-urile au ceva port "WAN"
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2023, 17:39   #2449
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,189
Mentioned: 42 Post(s)

PC-ul meu

Default

1. Lungimea cablului cat7 este destul de mare intre cele doua case, dar in teorie se poate sa obtii 10G, ai nevoie de doua transceivere dinastea
Daca vrei sa folosesti fibra optica, ai doua optiuni, depinzand de cablul de fibra pe care l-ai instalat. Daca ai doua 'fire' de fibra, le mufezi LC si folosesti transceivere clasice, duplex, gen asta
Daca ai un singur 'fir' de fibra, (il mufezi tot LC pt exemplul dat de mine), folosesti transceivere BiDi complementare, gen asta (alegi la wavelength unul de un fel si unul de celalalt fel, gandeste-te la cablurile cross-over de acum 15 ani )

2. Nu ai nevoie de L3 switch, dar vei avea nevoie de switch-uri cu management, ca sa poti sa folosesti VLAN-uri si sa imparti reteaua LAN

3. Da, poti sa folosesti PoE injectors, sunt foarte ok, problema apare in momentul cand ai nevoie de PoE si 2.5Gb in acelasi timp, nu sunt multe optiuni de injectoare care sa stie 2.5Gb pe piata.
La injectoare ai doua optiuni, pasive sau active, care stiu sa negocieze cu echipamentul curentul livrat.
allexb is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2023, 09:46   #2450
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

1. Hmm, cablul in sine este asta. Omul mi-a spus ca nu au cat6a outdoor dar daca ii pun mufe RJ45 de cat6a este in regula. Iar eu stiam ca pe cat6a merge 10Gb pe distanta de 100m.
Fibra optica intre case nu e cumparata/instalata. O sa vorbesc cu omul sa il intreb de care are. Daca as putea sa aleg, care este recomandat, cu unul sau doua "fire"?

2. Mno vezi...deja de aici m-ai cam pierdut. Nu stiu daca as avea neaparat nevoie de VLAN-uri diferite, ca e totusi home use. Dar daca stau sa ma gandesc, probabil ca ar fi bine intr-adevar sa separ casele intre ele, iar in case la randul lor sa am 3 VLAN-uri: unul pentru PC-uri, NAS, TV-uri, unul pentru wireless si IOT stuff si unul pentru camerele video.
Dar aici ceva nu se leaga. Daca eu vreau asta...atunci switch-ul principal de la casa B nu o sa il mai bag in router ci in switch-ul principal din casa A?

3. PoE injectors in principiu as vrea la AP-uri, pentru ca le-am pus sus pe perete si nu am vrut priza langa ele sa se vada urat

Oricum, invetstitia in echipamente, probabil o sa o fac la anul in primavara si sper ca pana atunci sa apara switch-uri mai noi de la TP-Link cu 2.5G. (acum ma uitam pe stocuri si majoritatea sunt out of stock sau "in curand").
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2023, 09:59   #2451
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

LE: double post.
@kretzu77 deja am 200m cumparati. Am mers pe ideea ca mantaua aia de PE e mai ok si in ideea in care o sa ajunga apa in tevile respective.

Last edited by ithanium2; 08-11-2023 at 10:34.
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2023, 10:09   #2452
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 22,586
Mentioned: 735 Post(s)

PC-ul meu



Default

Outdoor=trecere aeriana (are si protectie UV)
Daca il bagi prin pamant si tub/teava/copex nu are rost outdoor.
__________________
Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 08-11-2023 at 13:10.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2023, 12:43   #2453
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,189
Mentioned: 42 Post(s)

PC-ul meu

Default

1. Cablul este in regula, problema este cu transceiver-ele 10G, da, standardul spune ca poti sa ai 10G pe cat6A pe o distanta de 100m. In practica, majoritatea transceiver-elor suporta maxim 30m(alea ieftine la ~40euro), unele ceva mai scumpe suporta 50m, iar pentru ce ai tu nevoie eu zic sa mergi pe unele care suporta cel putin 80m, in cazul asta ti le-am aratat pe alea la 140euro bucata. Poate sunt si mai ieftine dar nu stiu cat de bune, oricum sub 200euro nu scapi.

In cazul asta trebuie sa te gandesti serios daca merita, sau daca tragi fibra si iei ce transceivere gasesti mai ieftine, preturile incep de pe la 12euro bucata.

Pentru fibra eu as merge pe multi-mode (minim OM3 as zice) cu minim doua fire, din ce am vazut pe piata, cele mai ieftine contin minim 4 fire, which is ok.

2. Poti sa separi retelele din cele doua case sau nu, eu as vedea mai logic VLAN-uri pt ethernet/wifi, camere, IoT dar aceleasi VLAN-uri in ambele case. Dar aici depinde ce vrei sa faci, vrei 2 NAS-uri, 2 DVR-uri and so on?

Nu are sens sa legi cele doua switch-uri din cele doua case la router, decat daca router-ul pe care il alegi are switch integrat (minipc-urile alea chinezesti nu au, sunt 4 placi de retea independente), astfel toate frame-urile vor fi 'switched' software si nu o sa atingi viteze ok.

Aduci doi provideri in router, din el pleci in primul switch si apoi in switch-ul 2 din cea de-a doua casa. Daca switch-urile sunt managed, iti imparti totul pe VLAN-uri, iar routarea intre VLAN-uri o va face routerul.

3. E ok cu injectoare pentru AP-uri, dar ramane limitarea pe care ti-am zis-o cu 2.5Gb

Last edited by allexb; 08-11-2023 at 12:46.
allexb is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2023, 13:12   #2454
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

@allexb, multumesc din nou de raspunsuri si cred ca incet, incet ma lamuresc, dar mai raman intrebari

1. Asa mai pe intelesul meu. Acele porturi SFP+ le pot folosi pentru conexiune 10Gb intre echipamente, dar am nevoie de "mufe SFP" (transcievere presupun?), mai ieftine daca e legatura de fibra si mai scumpe daca e cablu ethernet? Presupun ca daca vreau 10G intre router si switch (si ma gandesc ca as vrea), exista pigtails (parca asa le zice) nu?

2. Bun, aici cu VLAN-urile, switching si routare inca nu sunt lamurit si probabil ori un google ori daca exista bunavointa in a explica pe scurt aici ar mai clarifica. NAS va fi unul singur, cel pe care il am acum (Synology DS220+).
Pe partea de DVR si camere nu am facut inca nimic si doar m-am gandit asa superficial. In interior nu vreau camere, iar la exterior in principiu ma intereseaza latura de catre strada/poarta si poate sa montez o camera ce bate spre gradina (deci maxim 3 sau 4 camere).

Pe partea de legare switch-uri si router, asa zicea si colegul @madhorsefuzzy, ca acele minipc-uri fac switching software si nu e ok. Routerul recomandat de @mbc are switch intergrat din ce vad eu. Acum, ramane de vazut cum e mai ok, mai simplu si mai ieftin.

Ce e de tinut cont, o sa fie 2 case "normale" in care o sa locuiasca 4-5 oameni. Deci nu o sa fie hotel, campus universitar sau avioane. Ma intereseaza sa pot sa profit de viteza maxima a internetului la AP-uri, eventual 1-2 prize ethernet din casa. Avand in vedere ca NAS-ul si PC-urile in sunt limitate la 1Gbps si ma gandesc ca mai repede de un an nu o sa mai schimb ceva, nu tin sa investesc neaparat de pe acum in echipamente de retea scumpe doar pentru futureproofing.

Dar ca sa ma lamuresc, daca iau un router cu switch hardware, mai am nevoie de switch-uri cu management? Sau daca optez pentru router doar pentru routare, care dintre switch-uri trebuie sa fie cu management?
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2023, 13:27   #2455
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

Toate switchurile trebuie să aibă management dacă ce este după ele trebuie separate pe VLAN-uri.

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2023, 14:22   #2456
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by ithanium2 View Post
1.@mbc are switch intergrat din ce vad eu. Acum, ramane de vazut cum e mai ok, mai simplu si mai ieftin.

2. Ce e de tinut cont, o sa fie 2 case "normale" in care o sa locuiasca 4-5 oameni. Deci nu o sa fie hotel, campus universitar sau avioane. Ma intereseaza sa pot sa profit de viteza maxima a internetului la AP-uri, eventual 1-2 prize ethernet din casa. Avand in vedere ca NAS-ul si PC-urile in sunt limitate la 1Gbps si ma gandesc ca mai repede de un an nu o sa mai schimb ceva, nu tin sa investesc neaparat de pe acum in echipamente de retea scumpe doar pentru futureproofing.

3. Dar ca sa ma lamuresc, daca iau un router cu switch hardware, mai am nevoie de switch-uri cu management? Sau daca optez pentru router doar pentru routare, care dintre switch-uri trebuie sa fie cu management?
1. Ai in vedere ca cei care habar nu au, cei care stiu ce vorbesc si cei care au 20-30 de astfel de proiecte la activ, cu totii scriu pe forumuri. Solutia propusa de mine e stabila si testata in mai multe conditii. Unele solutii pe care le vad pe aici nu le-ai folosi niciodata pe bune, adica intr-o casa in care oamenii trebuie sa se poata conecta la net ci mai mult sunt situatii de laborator personal, de testare, de invatat, de vazut ce face x daca y.

2. Toata lumea incepe prin a zice ca ei nu au mari cerinte, dupa care continua si iti explica ca, de fapt, cerintele lor sunt peste medie. Exact asta ai facut si tu. Nu e "normal" sa fie o solutie pentru 2 case, e ceva cu complexitate peste medie. Problema e ca daca nu iei problema in serios, daca nu te ocupi ori tu (cu documentarea de rigoare) ori sa angajezi pe cineva sa iti faca solutia, o sa fie o gramada de probleme. Eu nu stau in zona ta deci in nici un caz nu e conflict de interese, dar iti zic ca e mult mai greu si mai scump sa repari o solutie prost facuta decat sa o faci de zero cum trebuie.

3. Depinde ce vrei sa faci si care e schema retelei dar ai nevoie de switchuri cu management pana in momentul in care faci separatie intre VLAN-uri. Da, de exemplu, la un moment dat ajungi ca toata zona sa fie un singur VLAN, atunci de acolo, din portul alocat VLAN-ului respectiv, te poti duce si cu switchuri fara management. Ca si tip, sunt unele switchuri de la TP link cu management care nu sunt foarte scumpe. Cel putin erau acum cativa ani cand am cumparat. Nu sunt foarte destepte dar fac VLAN-uri.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2023, 15:04   #2457
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,452
Mentioned: 106 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

@mbc, eu recunosc ca habar nu am ce vorbesc...doar ce am mai citit/auzit pe ici pe colo. De asta si intreb. Evident ca o sa platesc pe cineva sa imi faca solutia, dar crede-ma...intotdeauna e bine sa stii ce vrei sa ceri, si sa ai o mica idee despre ce e vorba (cel putin de cand sunt cu constructia am descoperit chestia asta).
Cine mi-a vandut fibra lucreaza la RDS pe parte de B2B, si tot el o sa ma ajute cu tras cablurile pe exterior si dus in poduri. Cablajul prin case este facut. (Ca idee omul a fost placut surprins de cablul ce l-am cumparat la recomandarea ta).
Cand am avut o prima discutie asa mai superficiala, in care nu i-am spus exact cam ce vreau, el mi-a spus ca e suficient sa merg pe ceva TP-Link, pentru ca sunt suficient de bune si sa nu ma complic cu Ubiquiti si alte avioane. Tot el mi-a spus ca nu crede ca o sa am nevoie de switch-uri cu management.

Hai ca incerc sa mai pun odata schema cum mi-as dori sa fie reteaua.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	cTmcR4twqR69uss_1699347224.png
Views:	54
Size:	50.6 KB
ID:	77369  
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2023, 15:54   #2458
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu ai nevoie de 2 conturi de ISP, nu ai nevoie de 2 routere si in nici un caz nu ai nevoie de 2 ISP diferiti, asta ca sa incepem cu inceputul.

Legat de switch cu management, ai nevoie de mai multe vlanuri sau nu? Ai nevoie sa faci separatie intre retele sau nu? Daca vrei ca nimeni din casa A sa poata accesa resursele din casa B si invers, poti sa faci 2 vlanuri in router, cu 2 porturi diferite iar dintr-un port sa te duci in casa A si celalalt port in casa B. Acuma, daca vrei ca toti din casa B, sa aiba SSID-ul lor cu VLAN-ul lor iar cand merg in casa A sa aiba in continuare acces wireless prin AP-urile din casa A dar tot cu SSID-ul din casa B si cu VLAN-ul din casa B, este mai mult de configurat.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2023, 10:52   #2459
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 22,586
Mentioned: 735 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vlan-uri pentru home use?
Nu cred.
Toate porturile in bridge, reguli de firewall bune si gata.
AP-urile conectate pe cablu in acelasi bridge si setat pe ele un ssid GUEST suplimentar, pentru musafiri, fara acces la nimic din LAN (doar internet).
__________________
Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2023, 12:07   #2460
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Si daca vrea sa separe cele 2 case cum face fara VLAN-uri? Bine, evident, poate face 2 case independente fara nici o legatura una cu alta, cu 2 ISP diferiti dar nu asta pare a fi ce vrea sa faca.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 15:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 19:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 9,570
Threads: 27,836
Posts: 781,872
Total Online: 2618

Newest Member: Constantin

Latest Threads
- by one111
- by bakhus

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 12:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.