lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Carcase si surse
Connect with Facebook

Carcase si surse Nu le ignorati, sunt importante


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-04-2023, 23:25   #1
un_trecator
Member
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 84
Mentioned: 1 Post(s)


Default Pret testare sursa in sarcina maxima?

Salutare! Dupa cum spune si titlul, are cineva idee care e pretul pentru testarea unei surse in sarcina maxima, in cazul in care simpla verificare cu multimetrul arata ca totul e in ordine? Am o sursa Corsair RM550X Gold, 550W, pe care as vrea sa o testez, desi a fost luata de noua acum 2 luni.

Multumesc!
un_trecator is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 11:35   #2
matose
Administrator
 
matose's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,661
Mentioned: 83 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to matose
Default

Unde vrei sa testezi sursa? Eu nu am auzit de vreun service care sa ofere asemenea servicii...
Intrebarea mai importanta este: de ce vrei s-o testezi? Iti face probleme?
__________________
matose is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 13:16   #3
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,830
Mentioned: 785 Post(s)

PC-ul meu



Default

E pe Facebook un tip, "Gabi strică tot", are un pom la avatar, mă rog, un baby Groot, știu că se ocupă cu reparat invertoare, dar cred că te poate ajuta.

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 14:28   #4
un_trecator
Member
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 84
Mentioned: 1 Post(s)


Default

Acum am gasit la mine in oras un sevice care poate testa sursa pana in incarcarea de 230 W, au spus ca testarea o vor face cu 2 placi video, unde vor lasa sursa sa mearga intre 1 si 2 ore. In timpul testarii vor masura voltajul. Iar pretul e de 50 de lei.

Imi ingheata imaginea si e greu de identificat care e problema, tocmai de asta incerc sa iau fiecare componenta in parte si sa vad ce ar putea fi. Pana acum nu e GPU, CPU, RAM si SSD, deci mai ramane placa de baza si sursa. Cel putin asa cred pe baza testelor facute in trecut.

Va fi oare de indeajuns testul din service cu 230 W? Nu e nevoie de solicitarea sursei in sarcina maxima pentru a vedea cu adevarat daca are probleme?

Acasa am un UPS pe care pot vedea exact cat consuma, si cred ca as putea sa o solicit mai bine de 230 W (stiu ca in trecut am avut consum de 220 W cu un singur GPU, vazut pe UPS), desi problema e ca nu stiu daca pot masura voltajul in timpul solicitarii.
Daca cumva e posibil sa fac masurarea voltajului cu un multimetru in timpul solicitarii, atunci as putea sa-l rog pe un prieten, care e electronist, sa ma invete cum sa folosesc multimetrul, fie sa invat de pe youtube.
un_trecator is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 14:29   #5
un_trecator
Member
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 84
Mentioned: 1 Post(s)


Default

@Arise

Multumesc pentru recomandare!
un_trecator is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 14:58   #6
matose
Administrator
 
matose's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,661
Mentioned: 83 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to matose
Default

Sursa nu se testeaza pe sistem unde poti avea tranzienti, ci pe un load tester calibrat. In aceleasi timp trebuie masurate tensiunile si ripple-ul cu un osciloscop. Cine are asemenea scule nu o sa iti ia 50 lei din pacate
__________________
matose is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 14:59   #7
antiqque
Senior Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 492
Mentioned: 34 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by un_trecator View Post
Daca cumva e posibil sa fac masurarea voltajului cu un multimetru in timpul solicitarii, atunci as putea sa-l rog pe un prieten, care e electronist, sa ma invete cum sa folosesc multimetrul, fie sa invat de pe youtube.
E destul de simplu, pui multimetrul pe DC ( curent continuu ), cauti schema la o mufa a sursei care are 12V si masori.

De exemplu cauti "molex pinout", pinii din exterior vor fi 5V/12V iar cei din exterior sunt ground, cred ca asta ar fi cea mai usoara varianta de a masura 12V pentru ca sunt doar 4 pini.
__________________
"Că și Dumniezo o zis când o văzut ce lume-o făcut
Fută Dumniezo să fută, nu mai lucrez când sunt băut"
antiqque is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 15:13   #8
un_trecator
Member
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 84
Mentioned: 1 Post(s)


Default

@matose

Ah, inteleg acum!
Multumesc!

Ca idee, cat crezi ca ar costa o asa testare, de-ar fi de gasit asa ceva la noi in service-uri?

@antiqque

Iti multumesc pentru sfat!
un_trecator is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 15:14   #9
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,309
Mentioned: 192 Post(s)

PC-ul meu

Default

Daca vreti sa testati o sursa, nu testati doar cei 12V.
Si daca nici Matei nu stie ce spune...
kobro is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 16:17   #10
matose
Administrator
 
matose's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,661
Mentioned: 83 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to matose
Default

Quote:
Originally Posted by un_trecator View Post
@matose
Ca idee, cat crezi ca ar costa o asa testare, de-ar fi de gasit asa ceva la noi in service-uri?
Mai bine iti cumperi alta sursa
__________________
matose is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 16:51   #11
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 10,295
Mentioned: 382 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by un_trecator View Post
@matose

Ah, inteleg acum!
Multumesc!

Ca idee, cat crezi ca ar costa o asa testare, de-ar fi de gasit asa ceva la noi in service-uri?

@antiqque

Iti multumesc pentru sfat!
Costă mai mult decat sursa, după cum a scris și Matei. Sunt curios ce sistem duce acea sursă de 550W, mi se pare foarte mică pentru 2023.
__________________
In Țara minunilor Periferice [Partea 1]. Keyboard Wonderland [Part 1].
HHKB Hybrid Type-S review - ro & en.
GMMK Pro Review - ro. GMMK2 Review - ro.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 17:04   #12
ducool2001
Ancient friend
 
Join Date: Jan 2011
Location: BUCURESTI
Posts: 1,290
Mentioned: 10 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ducool2001 Send a message via Skype™ to ducool2001
Default

Quote:
Originally Posted by un_trecator View Post
Acum am gasit la mine in oras un sevice care poate testa sursa pana in incarcarea de 230 W, au spus ca testarea o vor face cu 2 placi video, unde vor lasa sursa sa mearga intre 1 si 2 ore. In timpul testarii vor masura voltajul. Iar pretul e de 50 de lei.

Imi ingheata imaginea si e greu de identificat care e problema, tocmai de asta incerc sa iau fiecare componenta in parte si sa vad ce ar putea fi. Pana acum nu e GPU, CPU, RAM si SSD, deci mai ramane placa de baza si sursa. Cel putin asa cred pe baza testelor facute in trecut.

Va fi oare de indeajuns testul din service cu 230 W? Nu e nevoie de solicitarea sursei in sarcina maxima pentru a vedea cu adevarat daca are probleme?

Acasa am un UPS pe care pot vedea exact cat consuma, si cred ca as putea sa o solicit mai bine de 230 W (stiu ca in trecut am avut consum de 220 W cu un singur GPU, vazut pe UPS), desi problema e ca nu stiu daca pot masura voltajul in timpul solicitarii.
Daca cumva e posibil sa fac masurarea voltajului cu un multimetru in timpul solicitarii, atunci as putea sa-l rog pe un prieten, care e electronist, sa ma invete cum sa folosesc multimetrul, fie sa invat de pe youtube.
Nu ai spus ce sistem ai. Eram curios
__________________
Urăsc nunțile, și-nmormantarile românești, urăsc țăranii de oraș, și-n special pe cei din București
ducool2001 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 17:11   #13
Victor
Senior Member
 
Victor's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Timisoara
Posts: 1,019
Mentioned: 34 Post(s)

PC-ul meu

Default

@un_trecator
Quote:
Originally Posted by matose View Post
Mai bine iti cumperi alta sursa
+1 investeste intr-o sursa buna ca o sa te tina si 10-15 ani si ti-ai luat o grija, nu cred ca o sa gasesti cineva sa-ti testeze sursa calumea, si daca gasesti o sa te coste cat sa nu merite banii, eu am dat recent o RM850 aproape noua cu 450lei...
__________________
Old troll...
Victor is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2023, 18:35   #14
un_trecator
Member
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 84
Mentioned: 1 Post(s)


Default

@matose @Neo @ducool2001 @kobro

Ah.

Asta e configuratia.


@Victor

Deocamdata nu sunt in pozitia in care as putea face asta, altfel cu siguranta as fi facut-o. Vizavi de testare, inteleg.

Mai am o alta sursa care stiu ca merge (be quiet! System Power 7; BQ SU7-400W; stiu
ca e pocnitoare, dar alta nu am), o sa fac teste cu ea pe acest sistem, desi o sa trebuiasca sa las XFX R9 270x la o parte si sa folosesc un Nvidia GeForce 9500 GT.

Va multumesc!
un_trecator is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2023, 12:38   #15
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 10,295
Mentioned: 382 Post(s)


Default

Presupun că ai folosit calculatorul de aici, nu?



Ideea este alta - in general calculatoarele astea nu-s grozave și ideal ar trebui să adaugi 100-150W la cifrele alea. Nu vrei ca sursa PCului să meargă la capacitate maximă pentru că atunci intră in protecție și se inchide. Prin urmare dacă R9 270X aceea bagă vreun spike de consum, PSU checks out și se inchide. Fiind XFX probabil vine și cu ceva o/c din fabrică și astfel este posibil să tragă mai mult decat in specs.


In același timp dacă ai un SSD extra scoate-l pe cel curent, instalează Windows curat pe acela și vezi dacă mai face. Driverele AMD puse pe un sistem unde a fost instalată o placă NVIDIA tind să se supere și pot apărea și acolo probleme. Dacă merge ok pe o instalare "curată" atunci poți folosi DDU ?n safe mode pe instalarea ta intr-o incercare de a "curăța" driverele NVIDIA inainte de a instala placa video AMD.
__________________
In Țara minunilor Periferice [Partea 1]. Keyboard Wonderland [Part 1].
HHKB Hybrid Type-S review - ro & en.
GMMK Pro Review - ro. GMMK2 Review - ro.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2023, 13:38   #16
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15,068
Mentioned: 869 Post(s)

PC-ul meu

Default

Daca se taie macaroana in load as incerca cu un underclock/undervolt la GPU prima data. Daca se rezolva, atunci clar nu duce sursa si mai bine strangi aia 100-200ron de testare pentru una mai de doamne ajuta.

O testare buna ar fi mult prea scumpa, daca pui un load constant s-ar putea sa nu indice nimic. Trebuie verificat comportamentul in spike-uri, verificat ripple-ul cu osciloscop, etc. Sa pui un simplu multimetru pe sursa e degeaba in 90% din cazuri, n-ai ce sa vezi la un refresh al display-ului de 2 ori pe secunda.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2023, 19:18   #17
un_trecator
Member
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 84
Mentioned: 1 Post(s)


Default

@Neo @Boggy

Inainte sa iau sursa m-am ghidat pe faptul ca o sa primesc un XFX R9 270x (nu stiam ca exista o diferenta de consum intre XFX R9 270x si R9 270x) de la un prieten. Pe baza lui R9 270x (nu XFX) m-am uitat pe outervision, apoi am verificat pe techpowerup si guru3d, unde valoarea maxima dintre toate site-urile era de 500 W, la care am mai adaugat inca 50 W.

Inghetarea imaginii se petrece si cu Nvidia GeForce 9500 GT, pentru care vad ca pe techpowerup arata ca o sursa de 250 W e suficienta.

Am facut in urma cu cateva zile exact lucrurile pe care mi le-ai recomandat, iar problema a continuat sa apara. Pe langa care am mai incercat si lucrul asta, asta, asta si asta.

---------------------------------------------------------------------

Stiu ca poate nu face nicio diferenta, dar astazi am masurat tensiunea pentru Corsair RM550X Gold si be quiet! System Power 7 (BQ SU7-400W; care stiu ca nu are nicio problema), folosindu-ma de metoda asta:
cu multimetrul, fiind ajutat de catre acel prieten electronist.

Apoi am masurat tensiunea avand conectat Corsair RM550X Gold la configuratia asta (configuratia problematica), unde m-am folosit de catre aceste componente, nimic altceva, respectiv de placa de baza, CPU, RAM, si unde in loc de XFX m-am folosit de 9500 GT. Am masurat valorile tensiunii pe contactele din spate ale placii de baza, in dreptul pinilor ATX si CPU.

M-am folosit apoi de o alta placa de baza, cu alta configuratie, unde am repetat masuratorile, pentru a avea o forma de comparatie intre cele 2 masuratori legate de masurarea tensiunii direct pe placa de baza.

O sa intru in mai multe detalii cu un nou thread, deocamdata trebuie sa organizez valorile obtinute.

Multumesc!

Last edited by un_trecator; 06-04-2023 at 22:23.
un_trecator is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2023, 07:46   #18
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 10,295
Mentioned: 382 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by un_trecator View Post
Inghetarea imaginii se petrece si cu Nvidia GeForce 9500 GT
Atunci nu pot să mă gandesc decat că problema este ?n altă parte. Inghețarea este temporară? Dă eroare cu "Windows has recovered the video driver" sau ceva de genul? Trebuie reset din buton? Event Viewer ce zice?
__________________
In Țara minunilor Periferice [Partea 1]. Keyboard Wonderland [Part 1].
HHKB Hybrid Type-S review - ro & en.
GMMK Pro Review - ro. GMMK2 Review - ro.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2023, 08:07   #19
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,309
Mentioned: 192 Post(s)

PC-ul meu

Default

Problemele de tensiune nu aduc acele freez-uri, ci crash direct, din experienta mea.
E inutil sa faci asemenea testări fiindcă nu e o cale care să-ți rezolve problema. Ia o sursă care știi ca merge ok ?mprumut, de minimum 650W, pentru a te scuti de acel stres.
Apoi vezi ce zice windows-ul pus pe hdd cleaned.
Ar putea fi si o problema de RAM (șterge plăcutele cu alcool izopropilic și sloturile, daca o fi fost praf si ai contact imperfect pe acolo), trebuie testat ?n această configurație.
Totuși, nu ai descris c?nd apar acele freeze-uri : idle, load, gaming, ?n anumite condiții specifice, si ai tras concluzia ca e sursa .
kobro is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2023, 12:24   #20
gg0
Senior Member
 
gg0's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Bucuresti
Posts: 1,076
Mentioned: 37 Post(s)


Default

Eu aveam freezuri de la amd agesa, pana au rezolvat imi mureau usb-urile cand faceam screen share pe zoom, incredibil de greu de diagnosticat.
gg0 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
stabilitate maxima si driveri buni 2019 cerulliber Procesoare si chipseturi 21 19-01-2019 15:35
temperatura maxima suportata jeje99 Racire 3 29-04-2016 22:40
Wyrmwood: Road of the Dead ? Ozploitation, Zombi si Nebunie Maxima LAB501 Nivelul2 0 11-01-2015 16:50

 
Forum Stats
Members: 9,505
Threads: 27,460
Posts: 776,998
Total Online: 1345

Newest Member: LeilaFilippova

Latest Threads
- by Bogd4n
- by matose
- by matose

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 17:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.