lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-02-2023, 22:16   #2381
Arise
VIP

Arise's Avatar

Mentioned: 782 Post(s)

PC-ul meu

Deci pentru că nu puteam să aștept pană la sf. așteaptă pentru diferite scenarii posible pe care le aveam in cap, am tras un cablu de alimentare din casă de 5V și am pus momentan un switch Tenda gigabit mai mic chiar și decat un ER-X.

Cred că aștept să apară Mikrotik hAP Ax2 și atunci eliberez ER-X-ul și il pun să fac switching.
Ar mai fi ceva variante și acum, să pun un switch mic mic de 12V combinat cu un PoE extractor, numai să imi meargă gigabit...
Old 16-02-2023, 10:37   #2382
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Din categoria experimente eșuate.
Am luat un splitter de la resigilate TL-POE10R, am zis că fac treabă.

Aparent nu am rezolvat nimic, l-am testat la 12V prin PoE passthrough și nimic, apoi am luat-o in sus, la inceput am crezut că e defect, am incercat cu diverse surse gen: 19V, apoi 24V, chiar și la 30V... nimic. Abia cand i-am pus o sursă de 48V i s-a aprins ledul.

Deci in concluzie, splitterul ăsta nu prea e compatibil cu voltaje PoE mici (11V-24V), nu am putut să il testez la voltaje mai ciudate, dar cred că mai jos de 37V nu va pleca. Asta il cam face incompatibil cu mai multe chestii de la Ubiquiti pe 24V.
Old 16-02-2023, 10:45   #2383
poker_x
Senior Member

Mentioned: 9 Post(s)

Nu mai bine iei un poe injector ubiquity? Stiu ca erau ieftine, gen 50 de lei

LE:
12W - https://www.vexio.ro/adaptoare-power...-gigagbit-eth/
https://www.forit.ro/adaptoare/ubiqu...-gigagbit-eth/

24W - https://www.vexio.ro/adaptoare-power...-gigagbit-eth/

Last edited by poker_x; 16-02-2023 at 10:48.
poker_x is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2023, 10:55   #2384
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Păi eu vreau un splitter gigabit, nu un injector.
Adică vreau să ies la un switch non PoE ce vrea 5V (de dragul discuției aș putea pune și cu 9-12V) și să plec dintr-un ER-X (ce se alimentează dintr-un maxim 24V).
Old 16-02-2023, 10:58   #2385
poker_x
Senior Member

Nush daca se poate ce vrei tu.
Personal as alimenta ER-x cu un injector de-ala de 24w si as conecta alt switch ubiquity de-ala mic pe portul ER-x ce suporta Poe passthrough.
Old 16-02-2023, 11:04   #2386
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Da, asta a fost una din variante, dar am zis că fac eu inginerii...

Later edit: am uitat, la flex mini nu imi e clar dacă merge la 24V: https://dl.ui.com/ds/usw-flex-mini_ds.pdf

Last edited by Arise; 16-02-2023 at 11:14.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2023, 14:07   #2387
poker_x
Senior Member

For your convenience, it can be powered by 802.3af/at PoE or a
5V, 1A USB-C power adapter*.

Power Method USB Type C, 5V
802.3af/at PoE
(44 - 57VDC, 0.05 - 0.04A)

Nu cred ca merge pe 24v. 802.3af/at e standardul ala pe 57V. Probabil ii trebuie injector pe standardul 802.3af/at
Old 16-02-2023, 18:45   #2388
kretzu77
Ancient friend

kretzu77's Avatar

Mentioned: 726 Post(s)

PC-ul meu

Mtik hEX PoE are poe pasiv pe in (12-57 V parca ) si restul de 4 porturi out af/at
Dar trebuia sa ai grija sa nu scoti din el (inclusiv propriul consum) mai mult decat bagi, desigur
O fi ok? Ca la un moment dat, mtik avea poe dubios.
Old 16-02-2023, 22:21   #2389
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Switch-urile Mikrotik ar trebui să meargă toate pentru că merg cu 12V pe PoE in, dar nu prea vreau să cumpăr un switch de la ei pentru că este destul de mare fizic.

?n schimb aș fi tentat să cumpăr un hex ap2 și să fac rocada cu actualul ER-X, dar nu se găsește pe nicăieri, deși are juma de an de c?nd a fost lansat...

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
Old 16-02-2023, 22:47   #2390
kretzu77
Ancient friend

kretzu77's Avatar

PC-ul meu

hex ap2?
Da link-ul de pe site-ul mtik, ca nu stiu la ce te referi
Old 17-02-2023, 08:55   #2391
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

hap ax2, eram cum mintea razna.
Old 17-02-2023, 10:42   #2392
kretzu77
Ancient friend

kretzu77's Avatar

PC-ul meu

pe poe-in are doar 18-28V
iat pe poe-out nu stie decat 18-30 (sper sa nu fie vreo dubiosenie din aia de al lor

Il gasesti aici: https://www.amazon.de/-/en/MikroTik-.../dp/B0BRSCGFPN
Old 18-02-2023, 11:50   #2393
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Băi, pentru tine fac o excepție și mai scriu o dată.

Deci pun hap ax2 să facă routarea casei și să facă PoE out. Să zicem la 12-24V. Iar actualul ER-X il pun să facă switching și il alimentez pe PoE cu ceea ce vine de la Mikrotik.
Sincer nu știu de ce trebuie să apelez la soluțiile astea scumpe doar ca să montez un switch foarte mic afară, dar na, realitatea din teren e cea care e... [emoji23][emoji23][emoji23]

P.S. Aș vrea să il cumpăr din Romania. Cand aduc o factură de la un furnizor din afară se uită contabilul urat la mine...

Last edited by Arise; 18-02-2023 at 14:15.
Old 03-03-2023, 13:46   #2394
labuser
Senior Member

labuser's Avatar

Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

1. Ce vpn recomandati pt netflix si amazon ?

2. O solutie click and buy de pihole, sau o modalitate de instalre in routerele huawei de la fostul telekom actual orange?

Multumesc frumos!
Old 16-03-2023, 17:17   #2395
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Aparent am prea mult timp liber...

462 lei de la RHS.

Old 16-03-2023, 20:40   #2396
ktf
Ancient friend

ktf's Avatar

Mentioned: 105 Post(s)

PC-ul meu

Aveam si eu alerta de stoc, dar inca nu sunt sigur. Intre timp m-am enervat pentru ca aveam un router de buzunar de la Mikrotik care se tot deconecta de la invertorul solar si m-am jucat putin cu frecventele : am mutat celelalte routere din casa pe alte frecvente, sa nu se mai apropie de frecventa pe care merge invertorul si de atunci nu s-a mai deconectat deloc ala.

Sa ne spui cum ti se pare, inca nu am gasit multe review-uri cu el si ce am gasit sunt mixed results, de aici si dubiile mele.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2023, 11:51   #2397
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Intre timp emag-ul a mai scăzut prețul și vinde ER-X-ul cu 275 de lei. Parcă aș mai lua unul pentru switch PoE.

Last edited by Arise; 18-03-2023 at 16:24.
Old 18-03-2023, 16:21   #2398
Arise
VIP

Arise's Avatar

PC-ul meu

Mi-a luat cam 24h să ințeleg in mare Mikrotik-ul vieții, experiența este destul de mizerabilă...

Am pus AX2-ul să imi țină casa in locul lui ER-X, ER-X acum e switch alimentat pe PoE. Majoritatatea chestiilor din casă par să meargă ok, membrii familiei nu protestează, momentul critic a trecut zic.

Ce nu mi-a plăcut.
Cea mai ofticantă chestie a fost cand am dat cu degetul (nici măcar nu era transpirat) peste eticheta lipită pe router și s-a luat scrisul de pe etichetă. Din fontul ăla scris cu rezoluție din aia economică abia s-a mai deslușit ce scrie din password.

Nu am reușit să mă conectez la el pe wlan, deși ei se jură că merge out of the box.

M-am tot jucat cu el pe birou offline, i-am făcut niște configurații, mă rog, pană la urmă am zis să incerc să ii fac upgrade de soft. Aici am greșit și eu, că i-am pus fișierul de upgrade, apoi i-am dat pe firmware vechi restore la configurație sau factory reset.
Nu știu exact ce am făcut, cert este că și-a făcut automat singur upgrade (el așa face automat in morții lui...), nu mai reușeam să mă conectez la el, pană la urmă am reușit fără parolă, dar m-am enervat juma de oră ca nimic nu mergea.
După upgrade am observat că nu mai avea wireless, a trebuit să ii pun la upgrade și wifiwave2-7.8-arm64.npk.
După chestia asta și-a pierdut scriptul de start... cam vreo 2 ore. Nu prea am ințeles exact ce și cum, oricum aveam scripturile deja configurate de pe firmware vechi, cert e că după vreo 2 ore și-a revenit singur. fml...

Pană la urmă configurația cea mai simplă și mai rapidă pentru mine este să ii dau un Quick Set, il las pe el să iși seteze tot, export la config, editat pe desktop (adică pppoe mutat pe eth5, și eth1 - cel cu PoE in/out pus in bridge).
In rest ceva bătăi de cap cu extrasul listei statice DHCP de pe E-RX și pus pe ax2, apoi lista de port forward. S-a rezolvat cu ceva conversii ajutat de chatGPT și Excel.

Ce mă deranjează teribil este că nu poți de exemplu să vezi din interfață ca la orice router de bun simț ce lease range ai alocat pe DHCP. Nu știu de ce nu văd pe 7.8 dar parcă pe 7.6 mergea chestia asta.
De asemenea deși in interfață arată ca DHCP-ul la networks are 192.168.100.0/24, el in continuare imi dădea IP-uri pe 192.168.88.0/24 am zis că o iau razna. Export de config, replace in notepad la 88 cu 100, re-upload, restore config, și acum merge ok.

Să faci port forward din interfață este total neintuitiv la RouterOS, pe EdgeRouter sau un TP-Link ai exact campurile care te interesează. (LE. Retrag ce am spus, din Quick Set, checkboxul NAT te lasă să adaugi rapid port forward la nivel basic, exact c?mpurile minim necesare, trebuie dublate pentru TCP/UDP, dar asta nu e o problemă).
Chiar și cand adaugi lista de DHCP, nu poți să dai un nume unui device, mă rog... poți folosi un comment pentru asta dar e absurd.

Ce mai am de bibilit...

- configurat să meargă Dynamic DNS cu CloudFlare. (rezolvat)
- script pentru PPPOE reconnect pentru IP nou (Jdownloader) (rezolvat)
- nu m-am atins de Dockerul de pe el.

Ce mi-a plăcut la el: ușurința/workflowul de a exporta configurația/edit pe PC-notepad/reupload/restore cu config. Și abia aștept să văd cum merg containerele pe el.

Ce nu mi-a plăcut la el: cam orice altceva.

De ce am luat ax2-ul? Pentru că este un router cu wifi, știe multi AP, știe VLAN, știe containere, este micuț, PoE out 24V ce imi alimentează ER-X-ul transformat in switch in altă parte.

Cum percep eu routerele:
Tenda - slăbuțe și limitate la multe chestii, problematice pe port forward și NAT Loopback. Nu recomand.
Huwaei - slăbuțe și limitate la multe chestii, problematice pe port forward și NAT Loopback. Nu recomand decat pentru Wifi6 ieftin.
TP-Link cu configurația aia veche verde e love. Nu ai cum să nu iubești așa ceva.
TP-Link cu configurația nouă e cam dubioasă.
Asus este ok, aproape la fel ca TP-Link verde.
EdgeRouter e okish, flexibil, merge și pentru noobi că are interfață decentă. E cu learning curve.
OpenWRT e super flexibil, stufos, dar are chestii care uneori imi trebuie gen VLAN + multiwifi
Mikrotik pentru masochiști, super flexibil dar buggy rău și frustrant, impredictibil, interfața nu e in sync cu configurația și trebuie apelat la linia de comandă ca să fii sigur că face ce ar trebui să facă.
Cisco - plecați in plm cu astea de aici că vi le sparg in cap.

Last edited by Arise; 22-03-2023 at 09:52.
Old 16-04-2023, 17:54   #2399
byx
Member

Mentioned: 5 Post(s)

Salutare,

Foloseste cineva routere cu failover, sau ceva variante de back-up?

Situatia descrisa pe scurt este ca am internet de la digi care se deconecteazaș destul de des pentru perioade relativ scurte de timp(pana in 10 minute). Am vazut ceva variante de routere care au si sim 3g/4g.

Nevoia este de back-up pt 1-2 minute cat este picat Digi-ul pentru ca mai apoi sa revina inapoi la Digi.

Zi faina si multumesc.
byx is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2023, 09:56   #2400
kobro
Ancient friend

kobro's Avatar

Mentioned: 191 Post(s)

PC-ul meu

Eu am folosit, cu mult timp in urma, pe usb-ul de la router un modem 3g cu succes pe o varianta de Belkin mai vechi, dar cu firmware ddwrt.
Modemul 3g - 10 lei, cartela de 5 euro sau abonament digi
kobro is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules