Mi-a luat cam 24h să ințeleg in mare Mikrotik-ul vieții, experiența este destul de mizerabilă...
Am pus AX2-ul să imi țină casa in locul lui ER-X, ER-X acum e switch alimentat pe PoE. Majoritatatea chestiilor din casă par să meargă ok, membrii familiei nu protestează, momentul critic a trecut zic.
Ce nu mi-a plăcut.
Cea mai ofticantă chestie a fost cand am dat cu degetul (nici măcar nu era transpirat) peste eticheta lipită pe router și s-a luat scrisul de pe etichetă. Din fontul ăla scris cu rezoluție din aia economică abia s-a mai deslușit ce scrie din password.
Nu am reușit să mă conectez la el pe wlan, deși ei se jură că merge out of the box.
M-am tot jucat cu el pe birou offline, i-am făcut niște configurații, mă rog, pană la urmă am zis să incerc să ii fac upgrade de soft. Aici am greșit și eu, că i-am pus fișierul de upgrade, apoi i-am dat pe firmware vechi restore la configurație sau factory reset.
Nu știu exact ce am făcut, cert este că și-a făcut automat singur upgrade (el așa face automat in morții lui...), nu mai reușeam să mă conectez la el, pană la urmă am reușit fără parolă, dar m-am enervat juma de oră ca nimic nu mergea.
După upgrade am observat că nu mai avea wireless, a trebuit să ii pun la upgrade și wifiwave2-7.8-arm64.npk.
După chestia asta și-a pierdut scriptul de start... cam vreo 2 ore. Nu prea am ințeles exact ce și cum, oricum aveam scripturile deja configurate de pe firmware vechi, cert e că după vreo 2 ore și-a revenit singur. fml...
Pană la urmă configurația cea mai simplă și mai rapidă pentru mine este să ii dau un Quick Set, il las pe el să iși seteze tot, export la config, editat pe desktop (adică pppoe mutat pe eth5, și eth1 - cel cu PoE in/out pus in bridge).
In rest ceva bătăi de cap cu extrasul listei statice DHCP de pe E-RX și pus pe ax2, apoi lista de port forward. S-a rezolvat cu ceva conversii ajutat de chatGPT și Excel.
Ce mă deranjează teribil este că nu poți de exemplu să vezi din interfață ca la orice router de bun simț ce lease range ai alocat pe DHCP. Nu știu de ce nu văd pe 7.8 dar parcă pe 7.6 mergea chestia asta.
De asemenea deși in interfață arată ca DHCP-ul la networks are 192.168.100.0/24, el in continuare imi dădea IP-uri pe 192.168.88.0/24 am zis că o iau razna. Export de config, replace in notepad la 88 cu 100, re-upload, restore config, și acum merge ok.
Să faci port forward din interfață este total neintuitiv la RouterOS, pe EdgeRouter sau un TP-Link ai exact campurile care te interesează. (LE. Retrag ce am spus, din Quick Set, checkboxul NAT te lasă să adaugi rapid port forward la nivel basic, exact c?mpurile minim necesare, trebuie dublate pentru TCP/UDP, dar asta nu e o problemă).
Chiar și cand adaugi lista de DHCP, nu poți să dai un nume unui device, mă rog... poți folosi un comment pentru asta dar e absurd.
Ce mai am de bibilit...
- configurat să meargă Dynamic DNS cu CloudFlare. (rezolvat)
- script pentru PPPOE reconnect pentru IP nou (Jdownloader) (rezolvat)
- nu m-am atins de Dockerul de pe el.
Ce mi-a plăcut la el: ușurința/workflowul de a exporta configurația/edit pe PC-notepad/reupload/restore cu config. Și abia aștept să văd cum merg containerele pe el.
Ce nu mi-a plăcut la el: cam orice altceva.
De ce am luat ax2-ul? Pentru că este un router cu wifi, știe multi AP, știe VLAN, știe containere, este micuț, PoE out 24V ce imi alimentează ER-X-ul transformat in switch in altă parte.
Cum percep eu routerele:
Tenda - slăbuțe și limitate la multe chestii, problematice pe port forward și NAT Loopback. Nu recomand.
Huwaei - slăbuțe și limitate la multe chestii, problematice pe port forward și NAT Loopback. Nu recomand decat pentru Wifi6 ieftin.
TP-Link cu configurația aia veche verde e love. Nu ai cum să nu iubești așa ceva.
TP-Link cu configurația nouă e cam dubioasă.
Asus este ok, aproape la fel ca TP-Link verde.
EdgeRouter e okish, flexibil, merge și pentru noobi că are interfață decentă. E cu learning curve.
OpenWRT e super flexibil, stufos, dar are chestii care uneori imi trebuie gen VLAN + multiwifi
Mikrotik pentru masochiști, super flexibil dar buggy rău și frustrant, impredictibil, interfața nu e in sync cu configurația și trebuie apelat la linia de comandă ca să fii sigur că face ce ar trebui să facă.
Cisco - plecați in plm cu astea de aici că vi le sparg in cap.
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube