lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > IT&C - best of the rest > Notebooks & netbooks
Connect with Facebook

Notebooks & netbooks Macbook users strictly forbidden. Trespassers will be shot on sight. Survivors will be shot again.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 30-07-2021, 10:11   #61
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,909
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Poate imprumut de la cineva un T14 (sau alt laptop Thinkpad de 14) cu Intel sa vad cum merge. Ideea ca am WWAN si port LAN integrat, plus tastatura aia e foarte util. Mac-ul nu are nimic din astea. Am folosit share de net de pe telefon in trecut pana nu am avut WWAN si e mult mai complicat si cu probleme.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 30-07-2021, 10:34   #62
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,745
Mentioned: 351 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Poate imprumut de la cineva un T14 (sau alt laptop Thinkpad de 14) cu Intel sa vad cum merge. Ideea ca am WWAN si port LAN integrat, plus tastatura aia e foarte util. Mac-ul nu are nimic din astea. Am folosit share de net de pe telefon in trecut pana nu am avut WWAN si e mult mai complicat si cu probleme.
Wi-fi la MBP late 2013 (cu GB internet). Cu ăsta chiar nu ai nevoie de port LAN iar dacă ai nevoie există adaptor (eu am pentru Thunderbolt, nativ, pentru astea noi sigur există cu mufă potrivită).

SPOILER:


Hotspot de pe telefon iar nu am avut niciodată probleme și este extrem de rapid. WWAN este mișto dar inutil în contextul ăsta - ai un SIM în plus, încă o factură, dureri de cap extra, nu-l folosești chiar tot timpul. Da, este nice to have dar nu esențial și nu este deloc "mult mai complicat" și nici probleme nu prea sunt.

(din nou, asta este în context de MBP, nu laptop cu Windows unde Windows iar strică chestii).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot 2021-07-30 at 10.28.52.png
Views:	409
Size:	300.8 KB
ID:	73115  
Neo is offline   Reply With Quote
Old 30-07-2021, 23:16   #63
ingerulol
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,455
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ingerulol Send a message via Skype™ to ingerulol
Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Da man, stiu. Doar ca Lenovo il am deja. MacBook nu-l am. Si, pentru mine 4500 lei, din pacate, nu sunt nesemnificativi.
Stiu ce zici .
Am vandut GPU + PC = macbook Air ... sau cu putin noroc .. mai astept MBP14

Pentru toate celelalte exista Mastercard
ingerulol is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 00:05   #64
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,088
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

Merge si un air m1 cu 16gb si 512 ssd daca prinzi sh sigilat la pret bun. Altfel, mai asteapta.
Fiind sigilat, oricum ai anul ala de garantie odata cu prima activare.

Eu o spun inca o data, sunt super multumit de mac Mini M1 cu 16 si 512.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 07:38   #65
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,897
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

WWAN nu este inutil. Daca voi nu aveti nevoie asta nu inseamna ca este inutil.
Sa va vad pe voi cum folositi laptopul, ca sa aiba net prin hotspot telefon, in timp ce si trebuie sa vorbiti la acel telefon in timpul asta.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 08:55   #66
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,088
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pai iPhone ul oricum e legat cu Mac-ul via iCloud si asta nu ma opreste sa folosesc hotspotul pe el si sa vorbesc in acelasi timp.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 10:51   #67
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,909
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
WWAN nu este inutil. Daca voi nu aveti nevoie asta nu inseamna ca este inutil.
Sa va vad pe voi cum folositi laptopul, ca sa aiba net prin hotspot telefon, in timp ce si trebuie sa vorbiti la acel telefon in timpul asta.
Cine stie stie si cine stie cere.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 11:59   #68
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,745
Mentioned: 351 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
WWAN nu este inutil. Daca voi nu aveti nevoie asta nu inseamna ca este inutil.
Sa va vad pe voi cum folositi laptopul, ca sa aiba net prin hotspot telefon, in timp ce si trebuie sa vorbiti la acel telefon in timpul asta.
Adică tu vrei să-mi spui cu o moacă serioasă că nu poți vorbi la telefonul respectiv în timp ce face pe hotspot-ul pentru laptop? Adică mă rog, discutam aici în contextul în care nu ai chiar telefon din ăla Bosch cu antenă.


Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Cine stie stie si cine stie cere.
Nu ai explicat nimic cu asta. Chiar sunt curios de ce este atât de complicat să folosești telefonul ca hot spot pentru laptop. Adică fac asta de aproape 10 ani constant și n-am avut niciodată probleme, conexiuni proaste șamd. Adică acolo unde telefonul nu mergea, nu mergea nici WWAN-ul. Nu mai spun de situațiile unde trebuia să pun telefonul pe un pervaz pentru că nu era suficient semnal, laptopul cu WWAN nici atât nu avea semnal dacă nu doreai să stai cocoțat pe fereastră (caz în care cum mai lucrezi cu laptopul într-un mod coerent?).

Last edited by Neo; 31-07-2021 at 12:01.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 13:58   #69
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,017
Mentioned: 181 Post(s)

PC-ul meu

Default

Atunci trebuie sa te mai plimbi si prin alte zone
Din pacate operatorii nu asigura o arie asa mare (sau managementul serviciilor de alocare) in care semnalul de voce sa fie separat de cel de date. Desi erau reclame garla
kobro is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 16:09   #70
ingerulol
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,455
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ingerulol Send a message via Skype™ to ingerulol
Default

Exista foarte multi operatori care atunci cand iti suna telefonul , trece automat in 3G / GSM ca sa prioritizeze datele pentru cei care le folosesc si apelurile pentru cei care nu .

Dar ca sa zici ca nu alegi ca nu are WWAN , e ca in bancul cu caciulita .
Pot intelege ca e scump, pot intelege ca e fitos si are lipsuri RAM sau SSD storage . Dar sa fie asta impedimentu` meu ... sunt in CO , ca azi imi luam un Air m1 512 sigilat 3600lei (olx ceva amanet - garantie neactivata)
ingerulol is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 16:22   #71
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,909
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu exista Macbook M1 512 GB Sigilat la 3600 lei, nu mai vorbi prostii. Este basic pe la 4000 lei si nu sigilat. Mai jos nu am vazut.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2021, 18:57   #72
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,909
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Eu zic ca bateria de la T14-le meu e defecta. Am facut test de baterie si pare ca sare de la aprox 50% la 3% in mai putin de 30 de minute. Pana acolo totul parea ok. Fac request de baterie si vedem dupa. Ii mai dau o recalibrare poate dar nu cred ca e problema software.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 13:30   #73
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,745
Mentioned: 351 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by kobro View Post
Atunci trebuie sa te mai plimbi si prin alte zone
Din pacate operatorii nu asigura o arie asa mare (sau managementul serviciilor de alocare) in care semnalul de voce sa fie separat de cel de date. Desi erau reclame garla
Prin care alte zone, că nu înțeleg. Mă rog, asta-i o măgărie a operatorilor până la urmă, dar acolo unde nu ai semnal de date la telefon mă îndoiesc că ai la WWAN.


Quote:
Originally Posted by ingerulol View Post
Exista foarte multi operatori care atunci cand iti suna telefonul , trece automat in 3G / GSM ca sa prioritizeze datele pentru cei care le folosesc si apelurile pentru cei care nu.
Voice over LTE? Și cum îți trece operatorul telefonul în 3G/GSM când îți sună și țeava duduie de date? Întreb de curiozitate pentru că n-am pățit niciodată asta (și am folosit și "local" hotspot în timp ce vorbeam la telefon, nu doar în afara României).


Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Eu zic ca bateria de la T14-le meu e defecta. Am facut test de baterie si pare ca sare de la aprox 50% la 3% in mai putin de 30 de minute. Pana acolo totul parea ok. Fac request de baterie si vedem dupa. Ii mai dau o recalibrare poate dar nu cred ca e problema software.
Sună ca și cum este puțin pe ducă. Testează totuși și cu o instalare de Linux - for science
Neo is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 14:11   #74
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,137
Mentioned: 37 Post(s)

PC-ul meu

Default

@Neo you’re wasting your time in discutia cu WWAN, nu o sa inteleaga ca fie nu aveau telefonul configurat cum trebuie fie semnalul in retea era f prost. Ca si tine, nici eu nu am avut ever probleme in a folosi hotspot + apel in acelasi timp.
@mbc nu ai zis exact cat te tine bateria la T14-ele ala? Pe notebookcheck ei zic ca la varianta cu ryzen5 tine 1:11h ‘under load’ ceea ce nu inteleg ce inseamna exact, dar nu mi se pare deplasat avand in vedere performanta procesoarelor.

Daca stai sa te gandesti, nu prea poti sa ai 8cores x86, baterie mica( ca laptopul e slim) si autonomie mare toate in acelasi timp.


Sent from my iPhone using Tapatalk
allexb is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 14:16   #75
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,017
Mentioned: 181 Post(s)

PC-ul meu

Default

Strict din experienta mea, in perimetrul Craiova, Bals, Rm Valcea, Caracal, Corabia, Bucuresti, am mari probleme de semnal voce pe traseul de cale ferata/auto.
Datele merg sporadic si prost. Aici exclud zonele de padure sau in zone cu vai, marginite de taluzuri dar si in orasele mari, ca exceptii.
Desi Digi, reteaua mea principala, are o asa-zisa acoperire mare, nu reusesc sa o acopere calitativ. Eu dau vina pe trecerea agresiva a telefonului din 2G in 4G, ca la 3G au renuntat:
https://www.wall-street.ro/articol/C...eteaua-3g.html
https://www.wall-street.ro/articol/I...ptimizate.html
https://www.wall-street.ro/articol/C...eteaua-3g.html
https://www.media-max.ro/retea-digi-...nefunctionala/
Chiar daca orange este mult mai solida, au si ei probleme cu semnalul in anumite zone.
Strict la munca pot folosi Digi oricum, voce sau date, fara nici-o problema. In Caracal sau Corabia nu, iti vin toti dracii ca nu intelegi ce spune interlocutorul sau ca stai cu semnal si te trezesti cu telefonul de pe orange ca suna (apel deviat).
Cu orange am probleme doar la munca. Si cu semnalul, si cu datele. Si acolo stau cam 10 ore pe zi.
Vodafone e mediocru, chiar daca are semnal cam peste tot.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 16:50   #76
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,745
Mentioned: 351 Post(s)


Default

“Trecerea” din 4G în 2G n stuff nu depinde de operator, ci de setările telefonului. Iar dacă nu ai semnal 3G/4G nici WWAN nu o să te ajute.
@allexb ideea este că și eu sunt căpos de felul meu și am avut și am prejudecăți dubioase dar mă bucur că am prieteni care să-mi repete chestii și când le testez îmi dau seama că nimeni nu le știe pe toate și învățam cât trăim. Îmi imaginez că pot exista combinații dubioase de telefoane și rețele dar ca om care a folosit și WWAN și modemuri hotspot mobile și telefon încerc să ajut oamenii să nu mai cheltuie inutil.

P.S. am WWAN pe care l-am montat eu în HP 2570p, l-am folosit fix de zero ori [emoji23]


Sent from my iPhone using Tapatalk
Neo is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2021, 17:24   #77
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,909
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Faza cu WWAN-ul e discutabila. Unii apreciaza mai mult, altii mai putin. Pentru mine a fost o imbunatatire foarte mare dar asta pentru ca nu aveam VoLTE atunci - eram la Telekom si Telekom nu are VoLTE. Iarasi, dar nu ai 4G, se intrerupe. VoLTE e o combinatie de setari ale telefonului + serviciu activat la operator + prezenta 4G. Acum am Vodafone dar am si WWAN. Mi-e mai bine sa fiu pregatit decat sa nu fiu.

Legat de baterie, eu ma pot baza pe 4 ore pe T14, maxim 5 ore. O sa fac request la Lenovo de baterie, sa vedem daca mi-o schimba pur si simplu, de obicei sunt foarte ok la garantie Think. Daca nu, o sa fac rost de un telefon / dvr auto sa filmez exact cum scade procentul ca sa il trimit.

Stiu ca e 8 core dar stiu ca se pot opri core-urile partial. Si poate folosi o frecventa mult mai mica decat maximul. Nu-mi dau seama cat de eficiente sunt aceste masuri dar presupun ca sunt ok.

As face un test linux doar ca n-am timp sa ma ocup de el in totalitate si as vrea sa vad daca reusesc sa schimb bateria, dupa care mai vedem.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2021, 08:29   #78
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,909
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am facut inca 2 teste de baterie, mi-am pus un auto screenshot sa faca o poza la 15 minute sa vad exact cum merge. Am inceput la ora 3:00 cu 79% si am terminat testul la ora 7:44 cu 5% deci, sa zicem ca ar fi tinut pana la 8 daca il lasam sa intre in sleep la 3%. Asta inseamna ca a tinut 5 ore cu aprox 80%, deci cu 100% tinea probabil 6 ore. Se pare ca indicatorul de procent de baterie s-a corectat un pic pentru ca nu mai sunt drop-uri aiurea. Posibil ca ciclurile de incarcare / descarcare pe care le-am facut sa mai fi ajutat cu ceva. Ce am mai facut este sa inchid programele de HD Sentinel si CoreTemp care erau setate sa porneasca automat. Consumul aproximativ declarat in HWInfo64 (care nu a mers non-stop ci doar cateva minute sa verific niste valori) este 6.5w.

PS: Am facut si un test cu Thinkbook 15 ARE Ryzen 3 4300U si 8 GB RAM Single channel, bateria a tinut 8 ore si 40 de minute pana la 5%, consumul fiind undeva la 4W (HWinfo). Laptopul are baterie de 45WH, display de 15, dar se pare ca procesorul / ram-ul este mult mai eficient energetic. T14 are ecran de 14 si baterie de 50WH.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.

Last edited by mbc; 02-08-2021 at 09:20.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2021, 22:42   #79
tphase
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Timisoara
Posts: 1,424
Mentioned: 25 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Mie mi se pare ca Air-ul arata next level. Faptul ca e asa subtire in partea din fata... incredibil.
Tocmai am avut de ales pentru dezvoltare Android intre un MacBook Air M1 si un Zenbook de 13.3 de la Asus cu Amoled si Tiger Lake. Ca design, Asusul asta e peste Air (si eu am fost fan hardcore Apple). Arata mai bine si e mai usor iar bateria e o megasurpriza la el. Ecranul iarasi e peste Air.

Sigur, M1 e dead silent iar Asusul are ventilator care se tureaza in full load.

Ca performante, Android Studio desi are versiune pentru M1, este mai laggy decat versiunea pe Intel. Emulatoarele Android insa au versiuni de ARM si sunt foarte rapide pe M1.

MS Office, pe Mac prima lansare dupa cold boot este sensibil mai lenta decat pe Asus. A doua lansare pe Mac este instanta insa daca rulezi alte aplicatii si apoi redeschizi Office (care nu mai e in RAM), dureaza iarasi mai mult ca pe Windows (unde se deschide la fel de rapid in orice conditii).

MacBook Air ramane un laptop cu design de top care arata foarte bine. Faptul ca e dead silent si are o baterie fenomenala, asta din cauza M1-ului, il face solutia ideala pentru foarte multa lume, insa in momentul asta nu mai e singurul laptop care arata foarte bine.

Problema cea mai mare e la software, inca nu toate aplicatiile sunt optimizate pentru M1 si chiar si dintre cele care au versiuni de M1, sunt cazuri in care versiunea de Intel se simte mai fluid in utilizare.

Pentru cei care il vor in mare parte pentru Android development, nu e cea mai buna alegere in acest moment. Poate peste 1 an lucrurile vor sta total diferit pe masura ce Google va optimiza Android Studio tot mai mult pentru M1.

Pentru Office intensiv, la fel, pe Intel se misca mai snappy.

Combo-ul Outlook deschis in permanenta + Android Studio + ocazional Word & stuff, se misca mai bine pe Asus.

M1 a lovit puternic in x86 si pe masura ce software-ul se maturizeaza, Intel si AMD se vor confrunta cu un competitor foarte dur. Asta daca nu fac ceva intre timp si ei (nu stiu eu ce ar putea face dar armata aia de ingineri sigur va face ceva).

Din concurenta asta nu vom avea decat de castigat. Eu ma astept ca in orice moment razboiului astuia sa ii se alature nVidia, care detin ARM-ul. Odata ce piata va fi plina de software optimizat pentru M1, deci pentru arhitectura ARM, intrarea nVidia pe piata de procesoare desktop bazate pe ARM va genera o furtuna care va zgudui rau de tot lumea IT asa cum o stim noi acum.
__________________
IMAWO INC : Proiectul de suport al micilor antreprenori prin soluții informatice personalizate.
www.imawo.ro

Last edited by tphase; 03-10-2021 at 22:54.
tphase is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 10:05   #80
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 1,264
Mentioned: 47 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by tphase View Post
nVidia, care detin ARM-ul.
What? I-am zis lu' Jensen sa ma anunte si sa sarbatorim cand cumpara ARM si nimic... Hai ca-l sun eu acum sa-l cert un pic, au aflat altii inaintea mea
RaverX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MacBook Air mbc Notebooks & netbooks 50 10-01-2014 11:00
Apple MacBook Air 11” Micutzu Articole 0 29-02-2012 12:10
Achizitionare Macbook pro MazuX Notebooks & netbooks 19 06-03-2011 00:44

 
Forum Stats
Members: 9,283
Threads: 25,858
Posts: 755,163
Total Online: 536

Newest Member: kowey95083

Latest Threads
- by Monstru
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 02:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.