lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-12-2021, 21:17   #2081
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,890
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

Upnp nu e recomandat, mainales ca nu poti seta chestii de firewall in router.
Vezi in manual cum dai port fw, ca habar nu am meniul la asa ceva.
Upnp-ul poate deschide doar tcp. Si trebuie si udp.

Cauta tutoriale pe net pt modelul tau.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2021, 21:18   #2082
nooxy
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 384
Mentioned: 10 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by codpin View Post
Vezi ca e varza routerul ala. Eu l-am dus inapoi dupa 2 sapt, plin de nervi... Pe cablu e decent, dar wifi jale: pierdea semnal mereu, cand aveam semnal acoperirea era execrabila, device-urile din casa o luau razna aleatoriu (google home, termostat smart etc).
Pe cablu e decent, am viteze putin mai mici si latenta putin mai mare. Adica din 970 si 2 ms pe ONT, am ajuns la 880 si 3 ms pe AX10.
Pe Wi-fi ce am pe W6 e mult mai rapid decat pe vechiul ONT.

La faza cu acoperirea, deocamdata nu am bagat de seama, dar e drept ca am stat doar in casa, nu a fost vreme de stat in garaj sau prin curte. Am inteles ca nu trebuie bifata Conectarea inteligenta, si semnalul e mult mai stabil.
nooxy is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2021, 21:22   #2083
codpin
Senior Member
 
codpin's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,164
Mentioned: 15 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Alicarea de ip static in dhcp nu a rezolvat problema?
Nope! Foloseam fix aceleasi setari de pe vechiul Asus care se cerea schimbat si unde mergea bine mersi inainte, cu asta nu mergea.

Drept dovada, fix aceleasi setari pe un AX72 si merge brici. Ori era al meu defect din HW ori e prost modelul. Nu am avut nervii necesari sa cer inlocuitor, l-am returnat si am luat ceva mai ok de BF.
codpin is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2021, 21:35   #2084
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,903
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

1. setat ip static.
2. port forward manual.
3. sper sa mearga.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 04-12-2021, 21:36   #2085
nooxy
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 384
Mentioned: 10 Post(s)

PC-ul meu



Default

Multumesc Alin!
nooxy is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2021, 12:38   #2086
dixy
Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 235
Mentioned: 2 Post(s)


Default

Care e cel mai ieftin mod să îți faci rețea de 10Gbe sau 100Gbe acasă?
Plecam de la premiza că ai 10Gbps de la ISP și vrei să dai Wi-Fi la câteva device-uri + mai vrei să conectezi între ele și la net minim două calculatoare la minim 10Gbe.
Router de care? Switch de care? NIC de care? Ethernet, Infiniband, Ethernet sau Omni Path? Fibră optica sau cupru?
dixy is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2021, 13:07   #2087
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,890
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu router, ca nu faci nimic cu el in Ro. Echip 10G nu se pot pune in bridge.
Doar daca ai abonament corporate de sute/mii de eur.
Deci switch 10G si AP-uri legate la el. Dar nu vei avea 10G pe wifi, stii asta presupun.

Si mai e chestie. Deca te vei conecta tot prin pppoe la 10G, iar nu ai facut mare branza, ca protocolul nu duce sustinut 10G.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2021, 20:32   #2088
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,975
Mentioned: 278 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am incercat sa activez port forwarding la mikrotik dar nu merge. Ceva sfaturi?
https://www.cfos.de/en-us/cfos-perso...b951g-2hnd.htm
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2021, 09:05   #2089
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,903
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

In primul rand pe sistemul pe care faci port forward trebuie sa ai ip static (de preferinta dat prin DHCP). Sa nu omiti pasul asta.

M-am uitat prin textul ala si ce mi se pare ciudat este interfata. Eu nu setez interfata, n-as sti sa-ti spun de ce pentru ca nu am investigat prea tare recent problema, dar ceva imi spune ca, daca pui interfata, trebuie sa pui PPPoE.

Pentru mine, cam asta ar fi comanda pentru crearea port forwardului.
port forward: /ip firewall nat add chain=dstnat dst-port=60555 action=dst-nat protocol=tcp to-address=192.168.1.120 to-port=60666

Cu aceasta comanda as face un port forward pentru portul 60555 din wan-ul routerului in portul 60666 al serverului cu ip-ul local 192.168.1.120 in portul 60666. Evident, poti folosi acelasi port in ambele situatii, dar sa configurezi softul pe care il folosesti corect.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 31-12-2021, 10:48   #2090
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,890
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by vibeup View Post
Am incercat sa activez port forwarding la mikrotik dar nu merge. Ceva sfaturi?
https://www.cfos.de/en-us/cfos-perso...b951g-2hnd.htm
Ori nu pui nimic la interfata, ori pui interfata prin care primesti tu net.
Daca pui pppoe-ul (ai digi presupun), vei accesa portul doar de afara. Daca nu pui nimic, vei acesa si din bridge (sau vlanurile interne, in caz ca ai setat vlan-uri pe porturile independente si nu ai facut bridge ptporturile 2-x).
Daca ai configurate interface lists (WAN pt pppoe si LAN pt bridge), poti folosi interface list, dar nu are rost sa te complici. Interface list se foloseste cand ai dual wan, cu 2 provideri, pe doia porturi in diferite si switch de pe unul pe altul cand cade principalul (failover). Eu am asa ceva, de exemplu: https://blog.ligos.net/2018-03-01/Mi...-Failover.html + script cu netwatch care face trecerea automat cand revine principalul.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 31-12-2021 at 10:58.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2021, 13:50   #2091
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,612
Mentioned: 166 Post(s)

PC-ul meu



Default

E cum zic colegii de mai sus doar ca mi se pare ca trebuie sa pui si regula in firewall in ordinea in care trebuie.
Port FW il faceam din CLI cum a dat MBC ca e mult mai simplu decat cu UI.

Exemplu.

/ip firewall nat add chain=dstnat dst-port=1234 action=dst-nat protocol=tcp to-address=192.168.1.1 to-port=1234

this will "open" the port 1234 for the internal IP 192.168.1.1, this you can also create in Winbox/Webfig, just note the names of the parameters in the above code.

Last edited by agarici cu pedale; 31-12-2021 at 13:55.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2021, 15:15   #2092
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,975
Mentioned: 278 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu am digi ii ceva net de la nextgen(ex romtelecon) merge pe mac. Asa ma gandeam si eu ca ii ceva din regula de firewall. O sa incerc cu ce a zis mbc. Mersi

LE: comanda face acelasi lucru singura diferenta este ca nu pune interfata. Din pacate tot nu merge. Cred ca problema este din filter rules
__________________
Lab501 Discord Server

Last edited by vibeup; 31-12-2021 at 15:22.
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2022, 16:04   #2093
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,890
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

Help,

Vreau sa refac niste trasee UTP acasa cu CAT6 si mi-am prins urechile in tipurile de mai jos (o sa iau schrack).

Diferentele de pret sunt destul de mari per 100m la unele din ele si nu stiu de ce. Nu as vrea sa mi-o fur luand unul mai ieftin, dar nici sa nu dau mai mult aiurea pt ce am nevoie.
Nu am trasee mai lungi de 30-40m

https://www.schrack.ro/comenzi/cablu...22%3A%7B%7D%7D
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2022, 16:22   #2094
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,752
Mentioned: 366 Post(s)

PC-ul meu



Default

vorbește la magazin și vezi cel mai bine care este mai flexibil cat 6...
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 19-01-2022, 17:45   #2095
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,903
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ia din asta linistit: https://www.schrack.ro/comenzi/cablu...seku423p4.html

Celelalte sunt pentru diverse compliance-uri, de exemplu zero fum, si alte acareturi care nu iti sunt utile. Daca vrei sa fie cat6, ia-l pe ala. Daca vrei Cat6A, atunci povestim de alt cablu si il poti lua linistit pe cel mai ieftin cat6A de la ei.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 19-01-2022, 20:44   #2096
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,890
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pt cat6A parca trebuie impamantare in patch panel din cate stiu. Si cred ca e si mai complicat de tras.
Cat6 simplu bun parca merge si 10Gb pe distante mai mici de 50m, deci sunt safe si pe viitor.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2022, 20:51   #2097
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,903
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

FFTP trebuie impamantat pentru rezultate optime, la orice categorie. UUTP nu trebuie impamantat, nici la Ca6A, dar e mai scump.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 20-01-2022, 02:47   #2098
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,890
Mentioned: 717 Post(s)

PC-ul meu



Default

Eu nu am cazut UUTP Ca6A la ei. Toate 6A sunt ftp.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2022, 05:00   #2099
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,903
Mentioned: 1431 Post(s)

PC-ul meu



Default

https://www.schrack.ro/comenzi/cablu...skf423hb5.html

Eram la ei la prezentare cand se laudau ca, in sfarsit, au reusit sa faca un UUTP Cat6A. Se pare ca nu mai e disponibil. Cel de sus este UFTP, il poti folosi fara impamantare.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 22-01-2022, 13:59   #2100
nooxy
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 384
Mentioned: 10 Post(s)

PC-ul meu



Default

Salutare,

Va cer recomandari de placi de retea wireless, prin care sa nu pierd foarte mult nici la viteza de transfer si nici sa am foarte mare lag la jocurile online, fata de cablu direct din router.
Nu ma pricep, dar din ce am studiat pe net, cred ca urmatoarul produs mi-ar satisface doleantele:
https://www.pcgarage.ro/placi-de-ret...00e-dual-band/
Problema e ca nu il gasesc pe stoc pe nicaieri. Aveti alte recomandari?

Momentan stau foarte bine pe cablu, dar o sa am nevoie intr-o locatie(cam in 2 luni de acum) unde routerul WiFi6, o sa fie la cativa metri, posibil chiar alt etaj, de computer, si lipseste cablul utp tras prin pereti.
Multumesc !

Last edited by nooxy; 22-01-2022 at 14:42.
nooxy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 15:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 19:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 9,283
Threads: 25,857
Posts: 755,065
Total Online: 493

Newest Member: kowey95083

Latest Threads
- by Steve-o
- by Monstru
- by Arise
- by Kspic
- by Pirat

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 17:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.