6 luni... Ai avut ceva vointa

)
Cum spuneam mai sus, eu dupa 3 luni am cedat, plus ca retardatii de la Asus n-au reusit inca sa le faca sa mearga cum trebuie, s-au tot chinuit cu microcode-ul vietii, puneau si stergeau bios-uri random pe site, cele beta deveneau finale si apoi sterse etc., probabil e si ceva flaw pe design - fizic, iar Z590 in sine e un hibrid nefericit si un stagiu intermediar pentru platformele viitoare, forumurile pentru Z590 arata ca pe vremea AMD-ului de acum cativa ani.
Sa trec inapoi pe Z490 a fost cel mai scump "upgrade" ever =))
F4-4000C16D-32GTZR este 16-19-19-39
F4-4000C16D-32GTZR
A este 16-16-16-36
Sunt kit-uri diferite, al doilea e mai scump cu cateva sute de lei (pentru ca binning din fabrica :P).
Daca pentru primul e mai mult sau mai putin OK 1.4V pentru XMP, pentru al doilea clar e prea optimist, fiind binnuiala oricum la limita (QA clar a fost inexistent sau cel mult prea indulgent), iar ca sa fie stabil poate un bump la intre 1.41-1.45V pe VRAM ajuta, problema e la tRAS (36) la acest kit, multi au rezolvat-o punand valori între 37-39.
Pe de alta parte, kitul 16-16-16 este foarte sensibil la voltajele IO si SA (care depind de IMC-ul procesorului) pentru a fi
rock stable, chiar pe XMP. Chiar daca te chinui sa ajungi la un fel de sweetspot, daca schimbi bios-ul se duce totul dreq' =))
Eu pe Apex XII folosesc un bios inainte ca shitshow-ul cu Racheta sa inceapa, fara update de firmware, bios-urile care ar trebui sa suporte 10th si 11th sunt... cum sunt, exact ca pe Z590, cred ca si un babuin daca apasa random pe tastatura ieseau mai stabile.
Referitor la TUF, Stecheru s-ar putea sa aiba dreptate, la 3200 sigur ar trebui sa faca boot si sa fie si foarte stabili.
Desi la 10th si 11th e pacat sa nu ai rami la 4000+, chiar scaleaza foarte bine în multe jocuri.
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube