lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 27-05-2020, 18:09   #1641
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,275
Mentioned: 65 Post(s)


Default

Ba da, practic vor deveni "switchuri cu WiFi".
M3kk is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 18:51   #1642
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,671
Mentioned: 167 Post(s)

PC-ul meu



Default

@ZeX
Depinde cum ai cablaria trasa si cate cabluri sunt per etaj si de ce locatie esti dependent acolo vei monta echipamentele. Daca nu avem o schema sau o idee nu exista recomandari bune iar in functie de asta best practice e sa ajungi cu toate la parter la camera de rack si le bagi pe toate intr-un swich bun cu management, altfel daca le cascadezi cu swich pe etaj nu ai redundanta pe cablurile de la rack in caz de ceva, altfel e ideal sa ai macar 2 trasee de cascadare intre etaje.

La Parter pui un UAP AC LR si in mansarda alt UAP AC LR, la etajul unu prinzi WiFi fiindca faci roaming intre cele doua AP LR, daca e necesitate mai mare la ET1 decat in mansarda, pui AP secundar la ET1. ATENTIE: Depinde mult de cum ai peretii, marimea casei impartirea, locatia echipamentului etc, nu exista varianta ideala pana nu vezi cum se propaga in casa WiFi-ul iexact, poate ai nevoie de 2 AP-uri per Etaj si atunci te orientezi catre AP AC Lite in loc de LR si tot asa dar cu singuranta un router banal in mod AP nu o sa faca fata mai ales daca-l faci si swich o sa fi limitat la o pozitie cel mai probabil de colt pe cand un AP il montezi cat mai in mijlocul etajului sau in camera cea mai des folosita.

Camera unde e rack-ul ar trebui sa fie main la tot + ONT in mod bridge cu WiFi-ul down + Conexiune POE o faci intr-un router bun montat dupa ONT, ideal sa aiba un firewall de exemplu un ERX e suficient si cheap sau un Mikrotik ( nu trebuie sa aiba WiFi) + un Swich bun cu management gen ceva din seria EdgeMax sau orice doresti in care te legi cu toate prizele de pe etaje.
Pentru AP-uri montezi injectoarele in zona de rack, nu prin casa aiurea sa te impiedici de ele sau nu ai cum sa le ascunzi. Nu e nevoie de swich dedicat cu POE OUT pt ca ai injectorul in pachetul de AP inlus.

Extrem de important dpmdv, rack-ul si echipamentele sa aiba impamantare, de regula echipamentele cu carcasa de fier au impamantarea pe ele, tu doar o legi la rack cu un surub si o sarma.
Cum iti ascunzi cablurile doar tu stii fiindca habar nu am cum ai prin casa.

Last edited by agarici cu pedale; 27-05-2020 at 19:12.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 19:18   #1643
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,700
Mentioned: 276 Post(s)


Default

ai nevoie doar 1 router, restul AP si/sau switchuri
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 19:47   #1644
ZeX
Senior Member
 
ZeX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bucuresti
Posts: 576
Mentioned: 7 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ZeX Send a message via Skype™ to ZeX
Default

Sunt in stadiul de executie a instalatiei electrice, deci pot sa trag cabluri oricat de multe si pe oriunde vreau. Am pus pe hartie ce incercam sa explic in postarile de mai sus.





__________________
Too stupid to understand science? Try religion!
ZeX is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 20:11   #1645
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,275
Mentioned: 65 Post(s)


Default

Tragi cablu dedicat la fiecare priza media de la camera tehnica/router principal, etc. Tragi cate un cablu dedicat la tavanul fiecarui etaj, acolo poti pune cate un AP (daca e nevesar la fiecare etaj) alimentat prin poe.
LE: Nu e mai ok sa pui switchul/routerul in camera tehnica langa ONT?

Last edited by M3kk; 27-05-2020 at 20:18.
M3kk is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 20:16   #1646
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,345
Mentioned: 773 Post(s)

PC-ul meu



Default

Trage cablu CAT6 în fiecare cameră, eventual cu prizele să vină spate în spate între două camere adiacente dacă vrei mai puțin cablaj.
Gândește-te în avans pe unde o să ai birourile, calculatorul, laptop-ul, TV-ul, etc.
Abia după ce ai cablajul ok te gândești la wifi, dar de regulă e bine să ai un wifi per etaj, nu e ok să presupui că wi-fi-ul de la parter o să bată ok la etajul 1.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 20:28   #1647
ZeX
Senior Member
 
ZeX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bucuresti
Posts: 576
Mentioned: 7 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ZeX Send a message via Skype™ to ZeX
Default

Priceput!
ONT->router (pentru logare PPOE)->switch cu POE de unde ma distribui catre APuri(scap in felul asta de cablul lor de alimentare, ramane doar CAT6) si prize de net. O sa las cabluri pentru 3 APuri (cate unul per etaj; better safe then sorry).
O sa imi trebuiasca un switch cu POE(gigabit cu 18/24 porturi) si 3 APuri bune pentru care sa nu imi vand un rinichi.
Multumesc tuturor pentru sfaturi!
__________________
Too stupid to understand science? Try religion!

Last edited by ZeX; 27-05-2020 at 20:31.
ZeX is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 21:11   #1648
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,700
Mentioned: 276 Post(s)


Default

La ce ai nevoie de switch cu 18 porturi ? ai si camere pe ip ?
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 21:14   #1649
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,947
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pentru secundare mergi pe switch-uri. Cu POE pentru porturile unde pui ap-urile.
Daca vrei vlan-uri separate, o poti face dintr-un router principal destept, cate un vlan pt fiecare port ce duce la switch-urile respective.
Nu ai trasee din camera tehnica in fiecare camera de pui switch per nivel? Sau vrei economie.de.cablu?
Daca pui cat6, te duci si 70m pt gigabit (cablu si mufe de calitate)
Daca nu ai trasee prin pereti, poti trage cablurile pe sub plinte.
Cel mai bine un router cu multe porturi (faci bridge de la.al.doilea in colo)
Sau unu mai mic si un switch cu.cate ai nevoie langa el. Sa aiba poe pt camere si ap-uri.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 27-05-2020 at 21:22.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 21:38   #1650
ZeX
Senior Member
 
ZeX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bucuresti
Posts: 576
Mentioned: 7 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ZeX Send a message via Skype™ to ZeX
Default

Daca tot o sa fie nevoie de switch ma gandeam sa pun cate 2 prize de net pentru fiecare dormitor (una in spatele TV-ului si una la noptiera). Cu prizele din birou, living si terasa se fac 11. Se adauga 3 APuri si deja am un necesar de 13 porturi. Ai dreptate am cam exagerat, probabil imi e suficient si unul 16 porturi.
Sistemul de supraveghere o sa fie de tip NVR.

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Pentru secundare mergi pe switch-uri. Cu POE pentru porturile unde pui ap-urile.
Daca vrei vlan-uri separate, o poti face dintr-un router principal destept, cate un vlan pt fiecare port ce duce la switch-urile respective.
Nu ai trasee din camera tehnica in fiecare camera de pui switch per nivel? Sau vrei economie.de.cablu?
Daca pui cat6, te duci si 70m pt gigabit (cablu si mufe de calitate)
Daca nu ai trasee prin pereti, poti trage cablurile pe sub plinte.
Cel mai bine un router cu multe porturi (faci bridge de la.al.doilea in colo)
Sau unu mai mic si un switch cu.cate ai nevoie langa el. Sa aiba poe pt camere si ap-uri.
Traseele acum le fac(instalatie electrica pt constructie noua). Am postat mai sus solutia la care am ajuns in final:
ONT->Router pentru conectare PPOE->Switch cu POE toate in camera tehnica in rack. Din switch ma distribui cu cabluri catre 3 APuri (cate unul pe etaj) si catre toate prizele.
__________________
Too stupid to understand science? Try religion!

Last edited by ZeX; 27-05-2020 at 21:47.
ZeX is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 21:53   #1651
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,700
Mentioned: 276 Post(s)


Default

Nu-mi dau seama daca ai buget nelimitat sau doar bagi acolo fara sa iei in considerare costurile

Tu cablezi in mai multe locuri, dar nu inseamna ca o sa le si folosesti pe toate simultan.
De ex. poti cabla pt 3 AP-uri, dar in prima faza cumpara doar 2 si vezi cum stai.
IMO, la ce ai acolo 2x UAP-AC-LR ajung lejer.
Apoi, daca nu ai camere cu poe, nu ai nevoie de switch cu poe neaparat, ambele uap-ac-lr vin cu injector.
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.

Last edited by Drazzy; 27-05-2020 at 22:00.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 22:17   #1652
ZeX
Senior Member
 
ZeX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bucuresti
Posts: 576
Mentioned: 7 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ZeX Send a message via Skype™ to ZeX
Default

Nu ma intelege gresit, abia acum am inceput sa ma documentez pe tema asta. Cum am spus la inceput caut solutia cea mai buna/eficienta pentru a impartii o conexiune PPOE atat pe cablu cat si Wi-Fi intr-o casa cu 3 niveluri. Nu stiam ca APurile vin cu injector (desi e scris intr-un post mai sus, mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe alta). In cazul asta inteleg ca economisesc ceva bani in ceea ce priveste switchul si probabil si un AP in minus daca voi avea semnal suficient cu 2
__________________
Too stupid to understand science? Try religion!
ZeX is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 23:18   #1653
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,700
Mentioned: 276 Post(s)


Default

Singura chestie pe care nu o poti face post constructie, e sa tragi cabluri prin pereti.

Pentru inceput vei avea pe cablu 1x PC, 1x NVR + 2x AP = 4 porturi deci iti ajunge un ER-X.
Apoi dupa ce ai mobilat, vezi care sunt nevoile si cumperi un switch in consecinta.
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2020, 23:45   #1654
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,947
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Drazzy View Post
Nu-mi dau seama daca ai buget nelimitat sau doar bagi acolo fara sa iei in considerare costurile

Tu cablezi in mai multe locuri, dar nu inseamna ca o sa le si folosesti pe toate simultan.
Well ... asa am zis si eu. Si am fost nevoit sa pun switch mic in living: tv, xbox, nvidia shield, work.from home sotie.
La fi-miu am doua rj 45, dar trebuoe sa scoata pc-ul ca sa bage laptop-ul (cealaltă e pt.tv). Pt ca lucreaza mai mult.pe.laptop de cand cu zoom, learn from.home.
Acum, ca e cald, era bun un rj45 si pe terasa de exemplu. Dar ma multumesc cu wifi-ul
Mai vrei?
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2020, 00:06   #1655
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,700
Mentioned: 276 Post(s)


Default

Ai un fetish ciudat cu rj45
ori wi-fi prastie
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2020, 05:14   #1656
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,787
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Important este să ai cel puțin un port ethernet (RJ45) în fiecare cameră. În cazul în care mai ai nevoie de porturi, se poate monta un switch chior.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2020, 06:55   #1657
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,189
Mentioned: 98 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

O recomandare pentru un Wifi extender/booster ok, nu foarte scump si plug and play va rog.
Ma intereseaza ca echipamentele (telefoanele si aspiratorul in principiu) sa treaca automat de pe semnalul mai slab pe cel mai bun.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2020, 07:00   #1658
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,787
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by ithanium2 View Post
O recomandare pentru un Wifi extender/booster ok, nu foarte scump si plug and play va rog.
Ma intereseaza ca echipamentele (telefoanele si aspiratorul in principiu) sa treaca automat de pe semnalul mai slab pe cel mai bun.
Aștept modelul TP-LINK TL-WA860RE la ofertă, l-am folosit la cineva și e foarte stabil, doar că nu e dual band.
Îl vânez pentru a-l folosi în concediu, dar anul acesta nu știu când și cum va fi.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2020, 07:27   #1659
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,189
Mentioned: 98 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

M-am mai documentat asa mai pe scurt si ideea de Mesh imi pare interesanta...bine, pentru asta va fi nevoie si de un nou router (actualul Archer C7 v2.0 nu stie).
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2020, 07:57   #1660
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,787
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Asus se descurcă bine cu ideea de Mesh, dar ai alte prețuri.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 15:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 19:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 9,302
Threads: 25,980
Posts: 757,022
Total Online: 727

Newest Member: Marius46

Latest Threads
- by Kspic
- by Miru
- by matose
- by korby

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 05:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.