lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-10-2021, 11:24   #2001
Sunshine
Senior Member
 
Sunshine's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Bucuresti
Posts: 430
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Salutare!

Urmează să cablez un apartament în renovare cu UTP (am nevoie de cca. 100m din ce am calculat, distanța dintre router și echipamentul cel mai îndepărtat fiind undeva la 15m). Îmi puteți face o recomandare de cablu UTP adecvat zilelor noastre (CAT 7 presupun) pentru că nu sunt deloc la curent cu ce a mai apărut și ce trebuie evitat, iar din ce văd pe internet că există, multe din mărci nu îmi spun nimic?. Plănuiesc să contractez internetul de la Digi, fibra de 1000 deocamdată. Legat de capete, ar fi mai bine să le sertizez mufe sau să caut anumite module si de acolo să plec cu alte cabluri? Majoritatea vor fi oarecum mascate de diverse dar dacă nu le termin în module de priză / prize, sunt cumva limitat de lungimea lăsată din perete.

De asemenea, am aceeași problemă legată și de cablul coaxial dar acolo presupun că e un pic mai simplu de ales.

Mulțumesc!

Last edited by Sunshine; 04-10-2021 at 11:29.
Sunshine is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 11:33   #2002
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,785
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cablu UTP CAT6 cred că este îndeajuns. Dacă ești priceput la mufe, atunci le poți face fără probleme, doar că e posibil să faci bășici la degete...

Pentru cablu coaxial ar fi bun model F6... este mai bățos, dar cu pierdere mică de semnal.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 11:42   #2003
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,189
Mentioned: 98 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

https://design.ui.com/login
Va faceti cont gratuit si va puteti incarca planurile de la casa acolo. Exista tutorial pe internet cum se foloseste.
Mie unul mi se pare foarte util site-ul, mai ales daca ai de gand sa folosesti AP-uri de la UniFi, in sensul ca iti arata si acoperirea wireless (evident cu aproximatie).
@Sunshine, eu am de gand sa folosesc Cat6a - https://www.schrack.ro/comenzi/cabla...skp823ha5.html (la recomandarea lui @mbc).
La cablu coaxial si eu am dilema, am inteles ca se recomanda RG6 triplu ecranat. Cautand pe softpedia, am vazut ca pe acolo se recomanda https://www.receptoare.ro/cablu-coax...riplu-ecranat/
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 12:01   #2004
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,785
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

F6 este superior calitativ față de RG6, F6 este folosit pentru exterior...
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 12:02   #2005
Sunshine
Senior Member
 
Sunshine's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Bucuresti
Posts: 430
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mulțumesc. Vad că la Schrack pentru CAT 6A trebuie să cumpăr minim 500m, dar am văzut că există și CAT 7 cumpărabil în cantitate mai rezonabilă:
https://www.schrack.ro/comenzi/cablu...sekp423hb.html

Nu îmi sunt clare diferențele dintre f/ftp și s/ftp sau la ce ar trebui să fiu atent când cumpăr iar de tras prin perete, vor fi trase separat și la distanță de cablurile electrice, respectiv dublat în caz că apare vreo defecțiune...
Sunshine is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 13:08   #2006
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,785
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

cele sftp sunt shielded, cu ecranare, vor fi mai greu de mufat, știu că sunt mai groase cablurile, și trebuie mufe speciale. Dacă nu sunt trasee mari de cablu, nu cred că e necesar.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 13:28   #2007
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,094
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

Sa nu va mance in curiozitate si sa comandati noile ONT-uri Wifi 6 de la DIGI ca o sa aveti numai caderi de semnal pe CATV si e instabil si pe partea de kernel. Nu se poate pune nici in bridge. Va scutiti de niste dureri de cap.
Eu raman la ZTE-ul vechi in mod bridge.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 13:57   #2008
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,785
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Bennedict View Post
Sa nu va mance in curiozitate si sa comandati noile ONT-uri Wifi 6 de la DIGI ca o sa aveti numai caderi de semnal pe CATV si e instabil si pe partea de kernel. Nu se poate pune nici in bridge. Va scutiti de niste dureri de cap.
Eu raman la ZTE-ul vechi in mod bridge.
Așa de rahat sunt, zici?! Nasol...
Eu am un Asus AX55, care merge bine. Parcă mai bine merge Linksys-ul EA6300, pe care îl am configurat în mod Bridge, doar că are antene interne...
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 14:05   #2009
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,943
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Sunshine View Post
Mulțumesc. Vad că la Schrack pentru CAT 6A trebuie să cumpăr minim 500m, dar am văzut că există și CAT 7 cumpărabil în cantitate mai rezonabilă:
https://www.schrack.ro/comenzi/cablu...sekp423hb.html

Nu îmi sunt clare diferențele dintre f/ftp și s/ftp sau la ce ar trebui să fiu atent când cumpăr iar de tras prin perete, vor fi trase separat și la distanță de cablurile electrice, respectiv dublat în caz că apare vreo defecțiune...
Ai si la 100 m (multiplu de 100m): https://www.schrack.ro/comenzi/cabla...?catId=5328916
Nu ai ce face cu 6A pe distante asa mici.

LE: my bad. Acum am vazut ca metrajul minim este de 500. Pfffff
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 04-10-2021 at 14:11.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 14:07   #2010
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,943
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Bugsy004 View Post
Așa de rahat sunt, zici?! Nasol...
Eu am un Asus AX55, care merge bine. Parcă mai bine merge Linksys-ul EA6300, pe care îl am configurat în mod Bridge, doar că are antene interne...
Durerea mare e ca nu merge in bridge. Si problemele pe cattv sunt naspa daca nu e chestie doar cu acel exemplar.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 14:11   #2011
Sunshine
Senior Member
 
Sunshine's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Bucuresti
Posts: 430
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ok, am văzut acum. Nu-mi dau seama care sunt diferențele dintre ele dar:
https://www.schrack.ro/comenzi/cabla...sekp823ha.html

Poate fi cumpărat la metru și:

https://www.schrack.ro/comenzi/cabla...skp823ha5.html

La 500m.

Presupun că sunt similare. Mulțumesc frumos pentru recomandări.
Sunshine is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 15:44   #2012
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,943
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

De ce vrei musai FTP? Te legi la cap degeaba (impamantarea router-ului sau patchpanel-ului).
Mergi pe UDP man.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 15:45   #2013
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,971
Mentioned: 1435 Post(s)

PC-ul meu



Default

E suficient sa impamantezi patch panelul. E foarte scump UTP Cat6A, mai scump ca FFTP.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 16:23   #2014
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,094
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Durerea mare e ca nu merge in bridge. Si problemele pe cattv sunt naspa daca nu e chestie doar cu acel exemplar.
E vorba de inlocuiri multiple, nu e un caz izolat.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 16:23   #2015
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,943
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

daca nu are patch panel. trebuie sa aiba router cu impamantare.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 16:24   #2016
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,943
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Bennedict View Post
E vorba de inlocuiri multiple, nu e un caz izolat.
Si mai naspa in cazul asta, ca grosul nu au bridge.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 16:50   #2017
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,094
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

Din punctul meu de vedere pt home use nu se justifica inca 10gbps. E bine ca exista dar il voi avea in momentul in care imi fac un NAS calumea care sa satureze banda respectiva, sa rulezi masini virtuale multiple pt dev si teste. Momentan raman la gigabit popular cu 25 lei ca nu ma doare si ZTE-ul e mai mult decat ok in modul bridge, fiind revizia "noua" V2.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 17:58   #2018
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 4,189
Mentioned: 98 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Ai si la 100 m (multiplu de 100m): https://www.schrack.ro/comenzi/cabla...?catId=5328916
Nu ai ce face cu 6A pe distante asa mici.

LE: my bad. Acum am vazut ca metrajul minim este de 500. Pfffff
Este cutie de 100m - https://www.schrack.ro/comenzi/cablu...kp423hb9.html/

Nu e recomandat Cat.7 pentru ca nu foloseste mufa RJ45. Mai bine ia Cat.6a
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 18:20   #2019
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 27,971
Mentioned: 1435 Post(s)

PC-ul meu



Default

E useless sa folosesti Cat7, dar il poti folosi cu module Cat6A. Numa' zic.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 19:43   #2020
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,275
Mentioned: 65 Post(s)


Default

Eu mi-am pus peste tot F/FTP de la Schrack, si parca regret. E foarte gros si rigid, se lucreaza greu un dozele de aparat, chiar trebuie sa indoi fortat ca sa intre calumea in doza dupa ce aplici modulul keystone pe el.

https://www.olx.ro/d/oferta/cablu-ut...6-IDfbj3H.html

BTW, 2.5Gbps si 5Gbps merg si prin Cat 5e.
M3kk is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 15:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 19:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 9,302
Threads: 25,971
Posts: 756,901
Total Online: 692

Newest Member: Marius46

Latest Threads
- by Kspic
- by Steve-o
- by matose
- by Monstru
- by korby

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 08:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.