lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Racire
Connect with Facebook

Racire Discutii despre coolere, ventilatoare si temperaturi


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 18-02-2022, 10:11   #2001
AlexBodhi
Senior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Bucuresti
Posts: 680
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by augustus View Post
Eu nu inteleg o chestie, ai temperatura apei 45 de grade la intrarea in pompa si 41 cand intra in radiator. Cum are loc schimbul de caldura in cazul asta?
Are pompa cu răcire)
AlexBodhi is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2022, 12:29   #2002
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,654
Mentioned: 849 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mie flow-meter-ul din carcasa imi arata 32C temp apei acum (imediat dupa radiatoare, cel mai rece punct). GPU care e a doua in loop dupa CPU (deci cel mai cald loc) e la 29C. )

Bine, la mine e de la faptul ca flow-meter-ul e o chinezarie, but still.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2022, 12:43   #2003
db00m
Senior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 432
Mentioned: 17 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by aditdili View Post
Cred ca e din senzori, sunt decalibrati. Am mai patit-o si eu.
In idle si load mediu afiseaza acelasi lucru. In full load se schimba situatia.
Am masurat si cu un termometru laser in multe puncte si exista diferete de temperatura. M-am mai gandit la faptul ca senzorul din pompa e montat in lateralul pompei EK unde e orificiul de scurgere iar in zona aceea nu e curent atat de mare dar a picat gandul intrucat am avut o alta sonda lipita pe rezervor si temperatura era aceeasi.
db00m is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2022, 22:49   #2004
db00m
Senior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 432
Mentioned: 17 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by AlexBodhi View Post
Are pompa cu răcire)
Asta e diferenta in idle la rece. Intre top si bottom erau 2 grade, 8 sus 6 virgula jos, masurati cu termometru.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	bla.png
Views:	75
Size:	304.7 KB
ID:	74518  
db00m is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2022, 09:21   #2005
AlexBodhi
Senior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Bucuresti
Posts: 680
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu

Default

Probabil real e 1 grad, care, ce-i drept eu de înțeles
AlexBodhi is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 21:49   #2006
L_M
Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Sunt nevoit sa imi schimb pompa, as avea nevoie de un sfat va rog. Sa merg tot pe D5 sau sa trec pe DDC? Oscilez intre EK Quantum Kinetic TBE 160 DDC sau EK Quantum Kinetic TBE 200 D5. In loop am 2 waterblocks cpu si gpu, 2 radiatoare EK Water Blocks EK-CoolStream Classic SE 240+360 si pe langa fitinguri mai am 4 coturi(90 si 45) si 3-4 extendere. Probabil in viitor trec pe hard tubes ceea ce inseamna ca probabil mai adaug ceva coturi si extendere, de aia ma gandeam sa iau DDC. Ma intrebam si daca a mai avut cineva probleme cu pump tops din plexi? Al meu a crapat din senin, fara sa se fi umblat la el in ultimele luni, fitingurile din el n-au fost fortate, pur si simplu m-am trezit cu o groaza de microfisuri si leaks peste tot. Am avut doar ghinion cu un pump top prost, sau e mai bine sa iau de data asta un combo cu pump top din acetal?

Last edited by L_M; 22-02-2022 at 21:53.
L_M is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2022, 08:46   #2007
aditdili
Moderator
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 626
Mentioned: 13 Post(s)


Default

Ia una DDC, cauta varianta 3.25, au cea mai mare presiune, ar mai fi varianta 4.2, insa n-am pus mina pe una s-o testez. Cea aleasa de tine e echivalenta cu DDC Ultra. Varianta D5 are presiunea cu 0,1 bari mai mica(ridica 1m mai putin) decit Ultra, fa si tu socoteala. Nu te lua dupa specificatiile EK, ca-s povesti. In privinta topului, poti merge pe oricare, insa TREBUIE sa stringi egal cele 4 suruburi si sa nu aplici forta foarte mare(aproximativ 100 grame pe capatul lung al cheii ce vine cu pompa), le stringi in diagonala dupa ce apropii topul, nu trebuie sa te grabesti. Uite aici teste: https://www.mygarage.ro/cooling/2244...entelor-3.html , ultimile doua posturi.
aditdili is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2022, 08:54   #2008
AlexBodhi
Senior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Bucuresti
Posts: 680
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am avut ultimele variante de la EK, atât D5 G3, cât și DDC 4.2.
Din punct de vedere zgomot, fiecare din ele are un sunet particular de la o anumită viteză, însă fata de versiunile anterioare sunt mai ok.
Ambele variante îți fac fata fara probleme la ce ai tu.
Acum 2 weekend-uri m-am jucat cu D5, 4 radiatoare și o căciulă de fitinguri și coturi la 45/90.
Ce am putut observa este că ddc-ul 4.2 parca are o presiune mai ridicată. In temperaturi să știi că nu am văzut diferente decât de 1 grad care zic eu, este marja de eroare.
AlexBodhi is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2022, 12:08   #2009
L_M
Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Va multumesc mult pentru informatii si sfaturi.
L_M is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2022, 17:09   #2010
L_M
Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am luat pana la urma EK Quantum Kinetic TBE 160 DDC.
Cum e mai bine sa o tin, la turatie fixa sau sa o las sa fie controlata prin pwm?
Ma enerveaza ca Asus AI Suite nu ma lasa sa o controlez in functie de temperatura lichidului, doar in functie de temperatura cpu. De conectat e conectata la o mufa sata iar cablul pwm la cpu_fan.
L_M is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2022, 19:55   #2011
aditdili
Moderator
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 626
Mentioned: 13 Post(s)


Default

Las-o la turatie maxima.
aditdili is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2022, 20:42   #2012
L_M
Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ok, multumesc inca o data
L_M is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2022, 21:36   #2013
db00m
Senior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 432
Mentioned: 17 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by L_M View Post
Asus AI Suite nu ma lasa sa o controlez in functie de temperatura lichidului, doar in functie de temperatura cpu. De conectat e conectata la o mufa sata iar cablul pwm la cpu_fan.
Ia un sensor 10k daca are si placa pini pt el si poti seta in functie de temperatura apei.
db00m is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2022, 22:49   #2014
meseriasugt
Senior Member
 
meseriasugt's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,273
Mentioned: 15 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu o am pusa PWM pe temp. CPU si este silent, doar daca ma joc sau pun la lucru procul pleaca si el la 4800 rtm, in rest la 2600 este suficienta pentru sistem.
meseriasugt is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2022, 11:41   #2015
L_M
Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by db00m View Post
Ia un sensor 10k daca are si placa pini pt el si poti seta in functie de temperatura apei.
Am senzor in loop, nu ma lasa softul sa aleg alta sursa decat temperatura cpu pentru ce e conectat la cpu_fan, si pompa acolo e. Ventilatoarele care sunt conectate la sys_fans merg controlate bine mersi de senzorul de lichid. Am lasat pompa la turatie fixa, nu-mi mai bat capul .
L_M is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2022, 12:04   #2016
AlexBodhi
Senior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Bucuresti
Posts: 680
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu

Default

Are cineva vreun radiator HW Labs Nemesis GTS 360 de care vrea sa scape?
AlexBodhi is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2022, 12:48   #2017
aditdili
Moderator
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 626
Mentioned: 13 Post(s)


Default

Ia unul Ek coolstream(nu clasic) varianta PE, e acelasi lucru, sunt similare la performanta.
aditdili is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2022, 12:56   #2018
AlexBodhi
Senior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Bucuresti
Posts: 680
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu

Default

Știu, însă din păcate îmi lipsesc 3mm. Dau o fugă luni la Shop4pc sa văd dacă pot rezolva problema mea cu un Quantum Offset. Sunt foarte limitat de carcasa. De intrat îmi intră 40mm dar greu cu trecutul furtunului ZMT

Last edited by AlexBodhi; 03-04-2022 at 12:59.
AlexBodhi is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2022, 23:57   #2019
db00m
Senior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 432
Mentioned: 17 Post(s)

PC-ul meu

Default

2 ani si nu e nimeni pe aici cu un 3090 racit cu lichid. Chiar nu e nimeni?
db00m is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 03:01   #2020
zamoldac
Senior Member
 
zamoldac's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bucuresti
Posts: 1,055
Mentioned: 61 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by zamoldac View Post


A iesit ok odata ce am vopsit backplate-ul in negru.
Temperaturi ok (asta dupa ce am desfacut si strans din nou suruburile de la gpu) si operare silent, overall sunt multumit.

lol
zamoldac is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ibm390s, watercooling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 9,302
Threads: 25,977
Posts: 756,986
Total Online: 498

Newest Member: Marius46

Latest Threads
- by Kspic
- by matose
- by korby
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 22:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.