lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Procesoare si chipseturi
Connect with Facebook

Procesoare si chipseturi CPU, MCP, MCH, ICH, IOH, etc


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-03-2022, 10:35   #1361
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by PasatoiuTD View Post
Niste setari relativ stabile ... Ryzen 9 3900X @ 4400 MHz @ 1.3V, IF @ 1766 @ 1.15V, 128 GB DDR4 3533 @ 1.4V. Racite de un antic Noctua NH-D14 (vad ca-i lansat de vreo 13 ani; eu il am de vreo 11 ani). Cinebench R15 si R11.5 merg si la 4500 MHz sub 1.35V.

Probabil de daily use setarile vor fi R9 3900 @ 4300 MHz @ 1.25V sau putin mai jos (trece Cinebench R20 si RealBench si la 1.225V), IF @ 1766 @ 1.15V (desi daca sta stabil cu tot RAM-ul la 1700 @ 1.1V probabil va cobori acolo), 128 GB DDR4 3533 18-22-22-48 @ 1.37V (daca cobor IF-ul sigur va sta la maxim 1.35V la 3400 MHz cu 18-21-21 sau 16-20-20).

Din pacate, nu am reusit stabilizarea la 3600 MHz cu 4 x 32 GB, desi 2 x 32 GB Patriot Viper Steel 3600 merg separat @ 3800 18-21-21 (si cele cu Spektek, si cele cu Hynix MJR).
Ce-i cu 2T acolo?

Ca fapt divers eu am avut "plăcuta" surpriză să dau de niște Patriot Viper care mergeau ca naiba (adică nu mergeau deloc) în configurație 4x32GB cu profilul lor XMP.

Probabil 4x32GB în cazul tău are legătură mai degrabă cu IMC decât cu RAMul efectiv, dar cine știe. Tridenturile mele merg fără probleme cum scrie pe cutie, 18-22-22-42-1T la 1.35V și CPU la 4.4GHz cu 1.2V vCore și 1.125V vSOC (Prime95 36h fără AVX because fuck AVX, RAM Test 7028% și am trecut și prin Blender AVX tests).

SPOILER:


Vreau să îmi găsesc niște timp să mă mai joc cu PBO și Dynamic OC Switcher dar cores cele mai rapide par cam petarde. Meh. Prea mult timp pierdut degeaba, merge blană până acum, dacă o fi timp mai bibilesc.

Edit: chiar recomand RAM Test de mai sus din link, prinde chestii care scapă memtest.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2022, 11:39   #1362
PasatoiuTD
VIP
 
PasatoiuTD's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,167
Mentioned: 15 Post(s)




Default

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Ce-i cu 2T acolo?
Era pe Auto. Nici n-am testat daca merg 1T. Doar latentele principale au fost puse manual. Problema la Micron/Spektek tind sa cred ca sunt TRFC-urile de multe ori. Si la D9XPF de 2 x 16 GB erau valori foarte mari.

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Ca fapt divers eu am avut "plăcuta" surpriză să dau de niște Patriot Viper care mergeau ca naiba (adică nu mergeau deloc) în configurație 4x32GB cu profilul lor XMP.
Nu cred ca am folosit ceva bazandu-ma pe XMP. Latentele principale le-am pus mereu manual in BIOS, chiar pe vremea DDR1 (XMP a aparut prin era Core 2 Duo si nForce 680i, parca). La Ryzen nu stiu daca au plecat prea multe cu setarile XMP (am testat cateva kituri). Si cand nu pleaca, le pune la 2133.

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Probabil 4x32GB în cazul tău are legătură mai degrabă cu IMC decât cu RAMul efectiv, dar cine știe. Tridenturile mele merg fără probleme cum scrie pe cutie, 18-22-22-42-1T la 1.35V și CPU la 4.4GHz cu 1.2V vCore și 1.125V vSOC
Probabil sunt mai multi factori IMC, MB ... Tu ai Zen 3 + Asus Crosshair VIII Dark Hero, eu am testat pe Zen 2 + Asus Crosshair VII Hero / B550 Tomahawk / X570 Tomahawk. Cu Asus Crosshair VIII Dark Hero sau 5950X poate ar merge si ale mele, dar raportat la performanta castigata nu merita efortul sa mai iau inca o placa de baza.

Tot ce-am incercat pe cele 3 placi de baza amintite mai sus merge la 3800 cu IF @ 1900 cu 2 x 8 GB / 2 x 16 GB. 2 x 32 GB merg asa pe B550/X570 (pe X470 nu am testat), doar ca 4 x 8 GB sau 4 x 16 GB se opresc pe la 3400 stabil pe X470, ceva mai sus pe B550 (90% din timp am testat pe Asus), iar pe X570 nu am pus decat 2 x 32 GB si 4 x 32 GB.

Cu 4 x 32 GB am intrat in Windows la 3600 18-22-22 si, cred, si 18-21-21, dar crapa HyperPI 32M cu 12-16 threaduri dupa 1-2 minute - eu cu asta pretestez. La 3533 am lasat vreo 5-6 ore de memtest, dar e plictisitor rau.
PasatoiuTD is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2022, 12:15   #1363
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Tu ai clar mai mult timp decât mine momentan, am avut o tentativă de totul pe manual dar mi-am luat un BSOD și nu are absolut niciun rost să îmi bat cuie-n talpă singur când XMP funcționează.

Și nu mai sunt vremurile DDR1, acum nu merge cu XMP profile pe platforma care este pe etichetă => RMA. Și gata. Când dai o poală de bani pe RAM nu stai să le dichisești pentru că sporul de performanță este absolut minor.

Da, dacă ai ICuri bune pe kituri value care nu-s binned de producător merită să-ți bați capul (în funcție de cât valorează timpul personal).

Eu cu ce testez - testez pentru stabilitate 24/7, nu am timp de pretest n stuff. Le dau seara și le las peste noapte + a doua zi cât sunt la serviciu și când ajung acasă sunt gata (sau explodate ).
Neo is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2022, 23:30   #1364
PasatoiuTD
VIP
 
PasatoiuTD's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,167
Mentioned: 15 Post(s)




Default

Back with a "Vengeance".

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Ce-i cu 2T acolo?
Corsair-urile aparent merg si cu 1T, desi n-am stat sa vad care-s diferentele.

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Probabil 4x32GB în cazul tău are legătură mai degrabă cu IMC decât cu RAMul efectiv, dar cine știe.
Acelasi CPU, aceeasi MB, doar RAM-ul schimbat cu Corsair Vengeance RT ---> 128 GB @ 3733 18-21-21-44 1T. Din pacate, inca n-am reusit 4 x 32 GB @ 3800 MHz, nici macar cu 18-22-22, desi nu mi-am batut prea mare capul.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	4 x 32 GB Corsair Vengeance RT @ 3733 MHz @ 1.4V.jpg
Views:	98
Size:	380.9 KB
ID:	74743  
PasatoiuTD is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2022, 14:38   #1365
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1,652
Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

Default

Windows 7 cu am4
zen2 si radeon rx 5.000
https://imgur.com/a/72FHEBz

tool-uri folosite:
SPOILER:

https://www.majorgeeks.com/files/details/wufuc.html
visual c aio pack
beta drivers USB
amd chipset drivers (b450 pt b550 sau x470 pt x570) and radeon drivers from amd.com
amd ESU (extended support updates tweak

cel mai rau a fost cu driverul 2.5 gb realtek ca nu gaseam o placa retea dedicata prin casa si am rulat setupul fara lan.
cp 2077 merge pana in versiunea 1.31, pt 1.5 si restul au scos suportul pt win7
fiel luati o imagine win cu drivere injectate, fie injectati driverele la imagine sau placa baza cu PS2 sau adaptor pci usb 2.0.
pt MSI trebuie dezactivat fTPM secure boot si setat CSM. la asrock nu merge deloc.
__________________
Ryzen has fallen

Last edited by labuser; 03-04-2022 at 14:56.
labuser is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2022, 16:28   #1366
one111
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 743
Mentioned: 19 Post(s)

PC-ul meu

Default

In sfarsit cu ultimul bios de la gigabyte si 5900x meu il pot tine in ce frecvente vreau cu pbo fara sa decoleze fanurile ca baga 1,4-1,5V in low load .Recomand pentru cine vrea sistem silentios si pbo,curve optimizer.Asa trebuia sa fie din prima,exact ca la intel,dar na,e amd,trebuie sa astepti un an si ceva sa miste si ei:

https://www.techpowerup.com/forums/t...283776/page-17

postul 425,ultimul pe pagina.

Last edited by one111; 06-04-2022 at 16:30.
one111 is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2022, 21:59   #1367
db00m
Senior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 432
Mentioned: 17 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by one111 View Post
postul 425,ultimul pe pagina.
La Asus e de cateva luni, dar adio boost de 5050 si adio voltaj mare daca EDC>140. Pentru temps scazute e suficient totul auto in bios, cel putin la mine, dar si perfs scazute.
db00m is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2022, 22:04   #1368
scutyjunior
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj
Posts: 2,267
Mentioned: 33 Post(s)


Default

Daca vrei deadly silent bagi all cores si voltaj minim, de recomandat sub 1.2V si nu ai batai de cap cu tot felul de optimizari. Nu cred ca vei vedea diferente in jocuri intre 4.5Ghz setat all cores vs pbo si poate frecv de 4.8-5ghz pe un core, cu temp pe masura.
Eu la 5900x 4.5Ghz all cores fix am 63-65C in encodari dupa 20-30min, cu turatii sub 700rpm la venturi, iar in idle, fiind voltaj fix, am sub 38C cu youtube in background samd si turatii sub 500rpm.
scutyjunior is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2022, 01:15   #1369
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,659
Mentioned: 849 Post(s)

PC-ul meu

Default

Se simt diferentele pe single intre 4.6 si 5 cat face pe auto, asta o simteam cand dadeam cu brush-ul in PS. La encoding si aici depinde in ce soft si cu ce codec faci asta, la mine in Resolve cam doarme 5950x-ul, iar cand fac ceva transcoding in Media Encoder sta la 4.5-4.6 all-core cu toate ca e pe Auto. In schimb in alte bazaconii all-core l-am vazut si la 3.8Ghz chiar daca era la 56C.

Dynamic OC-ul ala ma face sa regret ca n-am luat Asus in loc de Asrock, dar aveam nevoie de multe porturi pentru storage.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 16-04-2022, 19:21   #1370
one111
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 743
Mentioned: 19 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pentru cine are urechile mai sensibile la orice coil noise am gasit o setare care face platforma am4 extrem de silentioasa,mai ales in idle.

Degeaba dadeam disable la cstate global,niciun efect,nu e ca la intel.In bios amd -cbs-nbio-smu-df-cstate disable (cred ca este power saving fabric) si sistemul este exact ca orice sistem intel cu c1 disable.
Se poate lasa global cstate enable sau pe auto,nu are nicio treaba.
DF-cstate enable chiar da coil noise in idle,mai mult sau mai putin in functie de voltaje,frecventa cpu,win powerplane etc.
one111 is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2022, 12:23   #1371
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
Dynamic OC-ul ala ma face sa regret ca n-am luat Asus in loc de Asrock, dar aveam nevoie de multe porturi pentru storage.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
Există LSI 9211-8i care oferă 8 porturi SATA și costă probabil 3% din valoarea sistemului tău
Neo is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2022, 17:06   #1372
PasatoiuTD
VIP
 
PasatoiuTD's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,167
Mentioned: 15 Post(s)




Default

Aparent, MSI X570 Tomahawk nu este asa slaba la overclock-at RAM-ul. Ryzen 9 3900X @ 4500 MHz (fara HT), 4 x 32 GB Corsair Vengeance RT @ 3800 18-22-22-44. A pornit si cu 1T, n-am reusit 4600 MHz sub 1.4V (>20C ambient, racire pe aer cu fan-uri la maxim 1600 rpm), asa ca m-am lasat pagubas. Probabil RAM-ul merge si mai sus, IF-ul nu l-am dus inca peste 1900 MHz (merge la 1.16V mai sus, dar peste 1.2V n-am incercat).

https://hwbot.org/submission/4979045_ (scorul e fara Windows optimizat, wazaa etc. - doar sa vad ca ruleaza ok RAM-ul la 3800).
PasatoiuTD is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2022, 21:34   #1373
db00m
Senior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 432
Mentioned: 17 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by fullrespect View Post
Nu trebuia să treci la AGESA 1.2.0.5/1.2.0.6. .
Dupa atatea luni am descoperit problema.
Din pacate nu mai e iarna ca sa reiau o sesiune.
Baiul: la eroul negru se pare ca setarile din Asus menu sunt mai proaste decat cele din AMD OC menu. Asta era tot, am revenit la normalitate
Poza e de la sesiunea din iarna.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	unknown.png
Views:	83
Size:	43.4 KB
ID:	74900  

Last edited by db00m; 30-04-2022 at 21:40.
db00m is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2022, 12:07   #1374
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1,652
Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

Default

Agesa 1.2.0.7 e disponibila pt posesorii de placi MSI.

avand in vedere ca MSI […], daca aveti de gand sa ramaneti pe AM4 mai bine tesati acum si raportati pe r/msi gaming, threadurile afisate pe sort by hot, decat sa dati ulerior de probleme si sa nu mai fie oferit suport. Si asa au fost ultimii cu 1.2.0.7. Si Biostar a lansat suport general inainte.
__________________
Ryzen has fallen
labuser is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discutii si experiente cu Samsung 960 kvarq Memorii & stocare 105 15-05-2018 13:43
Discutii si experiente cu IvyBridge MadMaxXx Procesoare si chipseturi 591 20-12-2017 23:43
Discutii si experiente cu SandyBridge gmc Procesoare si chipseturi 2080 12-10-2017 23:21
Discutii si experiente cu NVidiaInspector rage fuury Placi video 2 05-04-2013 14:35

 
Forum Stats
Members: 9,302
Threads: 25,986
Posts: 757,140
Total Online: 309

Newest Member: Marius46

Latest Threads
- by Kspic
- by LAB501
- by Steve-o

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 13:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.