MI-mi-MI-mi-MI-
(clears throat) MITSUMI!
There is no secret ca intre mine si unitatile optice este o poveste de dragoste. Aici ma refer in special la unitatile vechi cu viteze mici de citire. Daca ar fi sa caut o explicatie, cred ca cel mai probabil
I was optical disk drives deprived when I was little. 
Vedeti voi, back in the day, cand foloseam la greu dischete, nu chiar oricine avea o unitate CD-ROM. Yep, cand eu aveam un HDD de 850MB si pe un CD incapeau 650-700MB, mie nu prea imi venea sa zambesc.
I still remember my first CD-ROM unit, back in '98, o unitate
LG CRD-8160B, 16x. Initial ar fi trebuit sa primesc o unitate Toshiba 12x insa la final am cumparat unitatea LG 16x. 16x is better that 12x mi-am spus eu, dar ce stiam eu pe atunci ...
Unitatea LG 16x s-a dovedit extrem de capricioasa. Citea doar CD-uri silver si orice alta culoare o punea la grea incercare. Chiar si asa, am folosit unitatea la maxim. Ulterior, am cumparat prima mea unitate CD-RW Teac, unitati BTC si ASUS, insa chiar daca prima mea unitate CD-ROM LG s-a dovedit a dud, eu am preferat sa cumpar in continuare in principal unitati optice LG. I still have my good ol' LG GSA-4163B. That one is bullet proof, except for the rubber belt, that for sure won't last a lifetime.
In episodul de astazi voi prezenta o unitate
Mitsumi CRMC-FX001D with an incredible 2x speed rating care in cele din urma a facut ce a vrut ea cu mine.
Yep, she got the last laugh in the end. Hai sa vedem despre ce este vorba.
Double the speed Double the fun?
Am gasit unitatea
Mitsumi la talcioc intr-o cutie de carton murdara. Alaturi de alte surate, statea cu fundul in sus si doar curiozitatea mea a facut ca sa o intorc si sa o vad la fata.
Inca din primul moment mi-am dat seama ca este vorba de o unitate Mitsumi. Textul
Double Speed mi-a oferit instantaneu indicii cu privire la ce am in mana.
M-am uitat la ea si dupa ce am intors-o pe toate fetele, am strambat putin din nas si am pus-o la loc.
Too much hassle mi-am spus. Stiam ca o puteam restaura insa parca nu aveam chef sa fac treaba asta.
Saptamana urmatoare m-am intors la talcioc si gandul meu s-a dus instinctiv la unitatea 2x. Din pacate nu am mai gasit-o.
RIP, old relic of times gone by, mi-am spus.
Peste alte cateva saptamani sa vezi si sa nu crezi, cutia de carton murdara si-a facut din nou aparitia.
BEHOLD! The 2x wonder!
How much is it? 10 lei? Here you go sir!
In aceeasi zi alaturi de unitatea Mitsumi am gasit si o copie sealed de Windows 98 SE or should I say
Deuxieme Edition. Not a bad combo IMO.
Chiar daca aveam deja multe alte proiecte in derulare am decis sa ma ocup de unitatea Mitsumi ASAP!
Ca o nota, indiferent de ce decideti sa desfaceti sau sa restaurati, faceti mereu poze detaliate cu absolut tot ce vi se pare important. Suruburi, cabluri, cleme, etc. Chiar daca atunci cand dezasamblati ceva santeti siguri ca va veti aminti totul, va spun din experienta ca mai mult ca sigur o sa uitati un detaliu si apoi o sa vedeti ce o sa cautati poze pe internet sau o sa va ia ore bune pana cand poate veti reusi sa rezolvati problema.
Been there done that.
Screws or otherwise you'll be screwed.
Count the teeths as you will need it for later.
Remember the orientation.
Dezasamblarea unitatii a fost in general straight forward, suruburi, cleme de plastic.
La acest tip de unitate, pentru a scoate tray-ul este nevoie nu de o mica agrafa ci de
o mica surubelnita care intra in acea mica gaura din fata si este necesar sa rotim surubelnita in sens antiorar. Este nevoie de mai multe rotiri pana cand corpul laser-ului din interior este coborat si abia apoi tray-ul va incepe sa iasa cate putin in afara. Dupa ce tray-ul a iesit putin in afara tot ce trebuie sa facem este sa tragem usor de el pentru a-l deschide la maxim.
Odata deschis la maxim tray-ul, pentru a-l inlatura nu a fost necesar sa actionez niste cleme ca in cazul unitatilor mai noi ci a trebuit sa folosesc "forta bruta" si sa imping putin tray-ul in sus pana cand dintii din lateral au iesit de pe roata dintata. De aceea a fost important sa numar dintii pana la pozitia exacta. Forta necesara nu este foarte mare dar este nevoie de finete. Va voi da detalii mai multe la momentul in care a trebuit sa pun la loc tray-ul.
Este posibil sa fie si o alta metoda de o scoate tray-ul insa nu am vrut sa umblu la rotile dintate sau sa desfac prea tare mecanismul interior.
Scoaterea case-ului de metal a fost facuta cu tray-ul bagat in interior pentru ca este tinut in loc de niste opritoare din plastic.
Dupa desfacere am fost intampinat de o priveliste familiara.
Yep, rust, glad to see you old friend! ^$#&^##!!!
Mecanismul interior arata excelent.
Am inlaturat eticheta de hartie care nu era din fabrica si in sfarsit am putut vedea modelul exact.
Rusty rust rust.
Folosind betigase de vata si o solutie antirugina am incercat sa scap de rugina din interior si exterior insa rezultatele au fost cam meh. Am eliminat rugina insa am ramas cu suprafete usor decolorate. This was to be expected but I needed a better solution as I wasn't going to let the metal loking like this.
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube